Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846174

Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)


Žderić, Irena
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 846174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)
(Isolation and inhibition of enzyme tyrosinase from mushroom (Agaricus bisporus) and potato (Solanum tuberosum L.))

Autori
Žderić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
16.10

Godina
2015

Stranica
78

Mentor
Miloš, Mladen

Neposredni voditelj
Marasović, Maja

Ključne riječi
inhibicija ; tirozinaza ; boronična kiselina
(inhibition ; tyrosinase ; boronic acid)

Sažetak
Glavni cilj ovog rada bio je izolirati enzim tirozinazu iz dva različita izvora (šampinjona i krumpira) te ispitati njegovu aktivnost, a ujedno i inbicijska svojstva kojične kiseline, benzenboronične kiseline i 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiseline na enzim. Rezultati su pokazali da je kod gljiva, dodatak inhibitora kojične kiseline pokazao najveću inhibiciju. Benzenboronična kiselina je druga po redu po jačini inhibicije enzima, dok 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiselina pokazuje najslabiju inhibiciju. Kod krumpira je korištena samo kojična kiselina kao inhibitor, koja također dobro inhibira enzim, ali slabije nego kod gljiva. Kod inhibicije gljiva kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju. Kod inhibicije benzenboroničnom kiselinom dolazi do povećanja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora. Kod inhibicije 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiselinom dolazi do smanjenja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na miješanu inhibiciju. Kod inhibicije krumpira kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Maja Marasović (mentor)

Avatar Url Mladen Miloš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žderić, Irena
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
Žderić, I. (2015) 'Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}deri\'{c}, Irena}, year = {2015}, pages = {78}, keywords = {inhibicija, tirozinaza, boroni\v{c}na kiselina}, title = {Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz \v{s}ampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)}, keyword = {inhibicija, tirozinaza, boroni\v{c}na kiselina}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}deri\'{c}, Irena}, year = {2015}, pages = {78}, keywords = {inhibition, tyrosinase, boronic acid}, title = {Isolation and inhibition of enzyme tyrosinase from mushroom (Agaricus bisporus) and potato (Solanum tuberosum L.)}, keyword = {inhibition, tyrosinase, boronic acid}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font