Pregled bibliografske jedinice broj: 846174
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 846174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)
(Isolation and inhibition of enzyme tyrosinase from mushroom (Agaricus bisporus) and potato (Solanum tuberosum L.))
Autori
Žderić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
16.10
Godina
2015
Stranica
78
Mentor
Miloš, Mladen
Neposredni voditelj
Marasović, Maja
Ključne riječi
inhibicija ; tirozinaza ; boronična kiselina
(inhibition ; tyrosinase ; boronic acid)
Sažetak
Glavni cilj ovog rada bio je izolirati enzim tirozinazu iz dva različita izvora (šampinjona i krumpira) te ispitati njegovu aktivnost, a ujedno i inbicijska svojstva kojične kiseline, benzenboronične kiseline i 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiseline na enzim. Rezultati su pokazali da je kod gljiva, dodatak inhibitora kojične kiseline pokazao najveću inhibiciju. Benzenboronična kiselina je druga po redu po jačini inhibicije enzima, dok 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiselina pokazuje najslabiju inhibiciju. Kod krumpira je korištena samo kojična kiselina kao inhibitor, koja također dobro inhibira enzim, ali slabije nego kod gljiva. Kod inhibicije gljiva kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju. Kod inhibicije benzenboroničnom kiselinom dolazi do povećanja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora. Kod inhibicije 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiselinom dolazi do smanjenja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na miješanu inhibiciju. Kod inhibicije krumpira kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split