Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845461

Stabilnost prehrambenih bojila


Rrimac Brnčić, Suzana; Badanjak Sabolović, Marija; Vaško, Marija; Brnčić, Mladen; Knežević, Nada
Stabilnost prehrambenih bojila // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2016), 1-2; 71-78 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 845461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost prehrambenih bojila
(Stability of natural food colorants)

Autori
Rrimac Brnčić, Suzana ; Badanjak Sabolović, Marija ; Vaško, Marija ; Brnčić, Mladen ; Knežević, Nada

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 11 (2016), 1-2; 71-78

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
prirodna bojila ; pH vrijednost ; zagrijavanje ; stabilnost
(natural colorants ; pH value ; heating ; stability)

Sažetak
Prehrambeni trendovi usmjereni prema prirodnim proizvodima potiču interes industrijskih proizvođača za korištenjem prirodnih pigmenata pri proizvodnji prehrambenih proizvoda. Međutim, zbog njihove manje stabilnosti, koja ovisi o uvjetima procesa tijekom prerade i skladištenja, uvođenje tih spojeva kao sastojaka hrane predstavlja veliki izazov. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj povišene temperature i vremena zagrijavanja te pH vrijednosti na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila ljubičaste, narančaste i plave boje (prirodni karoten P10, spirulina plava P 50, crna/ljubičasta mrkva P 36). Promjene boje i apsorpcijski spektri mjereni su pri temperaturi od 50°C i 70°C nakon 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minuta pri pH 5 i 7. Rezultati pokazuju da stabilnost ispitivanih prirodnih prehrambenih bojila ovisi o temperaturi, trajanju zagrijavanja i pH vrijednosti medija. Gotovo sva ispitivana prirodna prehrambena bojila su pokazala veću stabilnost pri nižim temperaturama i nižim pH vrijednostima

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rrimac Brnčić, Suzana; Badanjak Sabolović, Marija; Vaško, Marija; Brnčić, Mladen; Knežević, Nada
Stabilnost prehrambenih bojila // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2016), 1-2; 71-78 (domaća recenzija, članak, stručni)
Rrimac Brnčić, S., Badanjak Sabolović, M., Vaško, M., Brnčić, M. & Knežević, N. (2016) Stabilnost prehrambenih bojila. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (1-2), 71-78.
@article{article, author = {Rrimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana and Badanjak Sabolovi\'{c}, Marija and Va\v{s}ko, Marija and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Kne\v{z}evi\'{c}, Nada}, year = {2016}, pages = {71-78}, keywords = {prirodna bojila, pH vrijednost, zagrijavanje, stabilnost}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Stabilnost prehrambenih bojila}, keyword = {prirodna bojila, pH vrijednost, zagrijavanje, stabilnost} }
@article{article, author = {Rrimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana and Badanjak Sabolovi\'{c}, Marija and Va\v{s}ko, Marija and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Kne\v{z}evi\'{c}, Nada}, year = {2016}, pages = {71-78}, keywords = {natural colorants, pH value, heating, stability}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Stability of natural food colorants}, keyword = {natural colorants, pH value, heating, stability} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font