Pregled bibliografske jedinice broj: 845086
Kazein - protein mlijeka za dobivanje biorazgradljive ambalaže za pakiranje hrane
Kazein - protein mlijeka za dobivanje biorazgradljive ambalaže za pakiranje hrane // Polimerni materijali i ambalaža, Međunarodno savjetovanje
Zagreb, Hrvatska, 2016. (predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 845086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kazein - protein mlijeka za dobivanje biorazgradljive ambalaže za pakiranje hrane
(Casein - milk protein for biodegradable food packaging)
Autori
Gilja, Vanja ; Husak, Andrea ; Šuka, Sniježana ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Rešček, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Polimerni materijali i ambalaža, Međunarodno savjetovanje
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kazein ; protein ; mlijeko ; ambalaža za pakiranje hrene ; biorazgradljiv
(casein ; protein ; milk ; food packaging ; biodegradable)
Sažetak
Radi intenzivne potrebe za očuvanjem okoliša i upotrebe ekološki prihvatljivih materijala sve se više, umjesto sintetskih polimera, nastoje upotrebljavati prirodni i/ili biorazgradivi polimerni materijali. Jedan od takvih biopolimera je i kazein koji čini 80 % proteina mlijeka. Većina hrane koja se pakira u plastičnu ambalažu zapakirana je u onu koja nije biorazgradiva i koja, u pojedinim slučajevima, može čak kontaminirati hranu, otpuštanjem štetnih tvari. S druge strane, ambalaža napravljena iz kazeina je biokompatibilna i može postati jestiva s obzirom na to da se, gotovo u cijelosti, sastoji od proteina mlijeka. Ambalažni film iz čistog kazeina pokazao se kao snažan i djelotvoran blokator kisika no, kako je relativno težak za rukovanje jer je lomljiv, kazein se može, primjerice, modificirati pektinom citrusa da bi ambalažni film bio fleksibilniji. Takav polimer kazeina može se modificirati dodatkom vitamina i arome da mu se poboljša nutritivna vrijednost i okus. Zatim, može se modificirati dodatkom različitih nanočestica (ZnO, Fe3O4, TiO2) što utječe na povećanje njegove postojanosti te mu omogućuje širu primjenu jer se povećava otpornost na vlagu, visoke temperature, antimikrobno djelovanje i dr.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ljerka Kratofil Krehula
(autor)
Zvonimir Katančić
(autor)
Zlata Hrnjak-Murgić
(autor)
Ana Rešček
(autor)