Pregled bibliografske jedinice broj: 844832
Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina
Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 844832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina
(The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine)
Autori
Buntić, Blaženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
43
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
CIELAB; crno vino; maceracija; pektolitički enzimi
(The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine)
Sažetak
: Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene pektolitičkih enzima (Vinozym Vintage FCE i Sihazym Extro) na boju crnog vina. Utjecaj enzima praćen je u odnosu na standardnu proizvodnju, maceracijom grožđa iste kakvoće, u istim uvjetima, bez dodatka enzima. Za vinifikaciju je odabrano grožđe sorte Babica i Crljenak kaštelanski iz vinograda na području Kaštela. Uzorci za praćenje kolorimetrijskih karakteristika su izuzimani prije i nakon dodatka SO2, tijekom maceracije, te nakon prvog i drugog pretoka. Kolorimetar Konica Minolta korišten je za određivanje CIELAB vrijednosti: svjetlina (L), parametri a* (crvenilo) i b* (žutilo) te intenzitet (C) i nijansa (H). Iako su enzimi imali različit utjecaj na pojedine značajke boje kod ispitivanih sorti, njihova primjena pokazala je pozitivan utjecaj u odnosu na uzorke proizvedena standardnim postupkom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija