Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844832

Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina


Buntić, Blaženka
Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 844832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina
(The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine)

Autori
Buntić, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
43

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
CIELAB; crno vino; maceracija; pektolitički enzimi
(The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine)

Sažetak
: Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene pektolitičkih enzima (Vinozym Vintage FCE i Sihazym Extro) na boju crnog vina. Utjecaj enzima praćen je u odnosu na standardnu proizvodnju, maceracijom grožđa iste kakvoće, u istim uvjetima, bez dodatka enzima. Za vinifikaciju je odabrano grožđe sorte Babica i Crljenak kaštelanski iz vinograda na području Kaštela. Uzorci za praćenje kolorimetrijskih karakteristika su izuzimani prije i nakon dodatka SO2, tijekom maceracije, te nakon prvog i drugog pretoka. Kolorimetar Konica Minolta korišten je za određivanje CIELAB vrijednosti: svjetlina (L), parametri a* (crvenilo) i b* (žutilo) te intenzitet (C) i nijansa (H). Iako su enzimi imali različit utjecaj na pojedine značajke boje kod ispitivanih sorti, njihova primjena pokazala je pozitivan utjecaj u odnosu na uzorke proizvedena standardnim postupkom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buntić, Blaženka
Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Buntić, B. (2016) 'Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunti\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {CIELAB, crno vino, maceracija, pektoliti\v{c}ki enzimi}, title = {Utjecaj dodatka pektoliti\v{c}kih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina}, keyword = {CIELAB, crno vino, maceracija, pektoliti\v{c}ki enzimi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunti\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine}, title = {The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine}, keyword = {The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font