Pregled bibliografske jedinice broj: 844816
Alergeni u vinu
Alergeni u vinu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 844816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergeni u vinu
(Allergens in wine)
Autori
Miloš, Mara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
27
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
alergeni; alergije na vino i grožđe; biogeni amini; sulfiti; sredstva za bistrenje
(allergens; wine and grape allergies; biogenic amines; sulphites; fining agents)
Sažetak
Cilj ovog rada je dati pregled eksperimentalnih i kliničkih podataka o poznatim i potencijalno alergenim tvarima u vinarstvu, kao i trenutne zakonske regulative za takve tvari. Tijekom vinifikacije, grožđe, mošt i vino su osjetljivi na promjene i defekte koji bitno utječu na prihvatljivost kod potrošača s alergijama. Alergeni aditivi, kao sulfiti i lizozim iz jaja se primjenjuju radi kontrole procesa fermentacije i kvarenja vina. Biogeni amini nastali u visokim koncentracijama mogu direktno ili indirektno utjecati na toksičnost i alergijski potencijal vina. Proteinski proizvodi se koriste kao sredstva za bistrenje, za uklanjanje neželjenih netopljivih čestica i koloidnnih tvari mošta ili vina, radi poboljšanja njihove stabilnosti i senzorskih svojstava. Neki od njih (bjelanjak, kazein, riblja želatina) imaju alergijski potencijal i prisutnost njihovih ostataka u konačnom proizvodu može predstavljati rizik za alergične osobe.
Izvorni jezik
Hrvatski