Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844800

Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije // Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU // 15. 11. 2016.


Kovačević, Dragan
Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije // Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU // 15. 11. 2016. // Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU
Zagreb, Hrvatska, 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 844800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije // Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU // 15. 11. 2016.
(Innovation as a basis the competitiveness of Croatian food industry)

Autori
Kovačević, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
inovacije; konkurentnost; prehrambena industrija
(innovation; competitiveness; food industry)

Sažetak
Prema inovacijskoj uspješnosti (Summary Innovation Indeks (SII)) koja se temelji na 25 pokazatelja, a uključuje ljudske potencijale, uspješnost istraživačkog sustava, ulaganje privatnog i javnog sektora u istraživanje i razvoj (R&D), intelektualno vlasništvo (žigove, patente, industrijski dizajn) i ekonomske učinke (izvoz, zapošljavanje) - Hrvatska se u 2015. nalazi pri dnu EU ljestvice, odnosno inovacijska uspješnost dvostruko je manja od EU prosjeka te 2 - 3 puta manja od inovacijskih predvodnika: Švedske, Finske, Danske, Njemačke i Nizozemske. Nasuprot trendu povećanja udjela R&D u BDP-u EU i inovacijskim politikama EU deklariranim u Lisbon European Council (2000.), Barcelona European Council (2002.) i Horizon 2020 i usmjerenim na rješavanje problema tzv. „europskog paradoksa“ i nedovoljnog ulaganja, posebice privatnog sektora, u R&D te na jačanje interakcije znanosti i gospodarstva po uzoru na ekonomske lidere Japan i SAD - Hrvatska bilježi višegodišnji pad ulaganja u R&D, zbog čega smo sa 0, 76% udjela u BDP-u na razini 1/3 prosjeka EU. Niska razina i višegodišnje smanjenje ulaganja u R&D, slaba interakcija između R&D, slaba povezanost s primarnom proizvodnjom, niska razina stranih investicija, niski apsorpcijski kapacitet i potražnja za inovacijama zbog zastarjele tehnologije te višegodišnjeg smanjenja udjela HT i MHT industrije - najveći su problemi hrvatske prerađivačke industrije, ali i prehrambene industrije kao njezine najveće grane (prema udjelu u BDV-u i broju zaposlenih). Prehrambena industrija pokazala je otpornost prema recesiji te u 2015. promatrano na godišnjoj razini bilježi stopu rasta za 4%, povećanje proizvodnosti 5 - 6% i izvoza 19%, a ostvarila je i značajne regionalne akvizicije, prije svega koristeći prednosti kao što su tradicija u proizvodnji hrane i pića, prepoznatljivost brandova na regionalnom tržištu i dobra sirovinska osnova. S druge strane, produktivnost je još uvijek na razini 70% prosjeka EU i najvećim dijelom posljedica je pasivnog restrukturiranja, a manjim dijelom rezultat inovacijskih aktivnosti koje, u više od 80% slučajeva, čine nabavke postrojenja, opreme i softwarea.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan
Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije // Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU // 15. 11. 2016. // Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU
Zagreb, Hrvatska, 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Kovačević, D. (2016) Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije // Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU // 15. 11. 2016.. U: Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2016}, keywords = {inovacije, konkurentnost, prehrambena industrija}, title = {Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije // Godi\v{s}nja skup\v{s}tina Znanstvenog vije\'{c}a za tehnolo\v{s}ki razvoj HAZU // 15. 11. 2016.}, keyword = {inovacije, konkurentnost, prehrambena industrija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2016}, keywords = {innovation, competitiveness, food industry}, title = {Innovation as a basis the competitiveness of Croatian food industry}, keyword = {innovation, competitiveness, food industry}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font