Pregled bibliografske jedinice broj: 844746
Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru
Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru // Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 41-41 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 844746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos skrivene soli i šećera studentske populacije
sveučilišta u Mostaru
(Intake of hidden salt and sugar in student's
population from University of Mostar)
Autori
Pehar, Marija ; Palac, Marijana ; Marušić, Katarina ; Kenjerić, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 41-41
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sol ; šećer ; studenti ; prehrana
(salt ; sugar ; students ; nutrition)
Sažetak
U razvijenim zemljama unos soli viši je od preporučenoga. Većina te soli unosi se konzumacijom gotovih i polugotovih jela (tzv. skrivena sol). Najčešća kombinacija uz slanu hranu u mlađoj populaciji su zaslađeni napitci koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos kako soli tako i šećera jedan je od čimbenika kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim i slanim okusima. Presječno istraživanje provedeno je putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku a zatim slijede podaci o općim prehrambenim navikama. Posljednji dio upitnika procjenjuje učestalost konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Prikupljeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol i na životnu sredinu. 75, 5 % studenata smatra da konzumira umjereno slanu hranu, a 62, 3 % navodi da ne dosoljava već pripremljenu i posluženu hranu. Većina studenata stava je da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteni zaslađivač je bijeli šećer kojeg koristi 71, 9 % studenata. Analiza podataka o učestalosti konzumacije hrane i pića prikupljenih u istraživanju pokazat će jesu li stavovi sukladni realnom unosu ili je samopercepcija ispitanika iskrivljena te je potrebno provesti edukaciju studenata o izvorima skrivene soli i šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek