Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844746

Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru


Pehar, Marija; Palac, Marijana; Marušić, Katarina; Kenjerić, Daniela
Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru // Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 41-41 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 844746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru
(Intake of hidden salt and sugar in student's population from University of Mostar)

Autori
Pehar, Marija ; Palac, Marijana ; Marušić, Katarina ; Kenjerić, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 41-41

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sol ; šećer ; studenti ; prehrana
(salt ; sugar ; students ; nutrition)

Sažetak
U razvijenim zemljama unos soli viši je od preporučenoga. Većina te soli unosi se konzumacijom gotovih i polugotovih jela (tzv. skrivena sol). Najčešća kombinacija uz slanu hranu u mlađoj populaciji su zaslađeni napitci koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos kako soli tako i šećera jedan je od čimbenika kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim i slanim okusima. Presječno istraživanje provedeno je putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku a zatim slijede podaci o općim prehrambenim navikama. Posljednji dio upitnika procjenjuje učestalost konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Prikupljeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol i na životnu sredinu. 75, 5 % studenata smatra da konzumira umjereno slanu hranu, a 62, 3 % navodi da ne dosoljava već pripremljenu i posluženu hranu. Većina studenata stava je da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteni zaslađivač je bijeli šećer kojeg koristi 71, 9 % studenata. Analiza podataka o učestalosti konzumacije hrane i pića prikupljenih u istraživanju pokazat će jesu li stavovi sukladni realnom unosu ili je samopercepcija ispitanika iskrivljena te je potrebno provesti edukaciju studenata o izvorima skrivene soli i šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Pehar, Marija; Palac, Marijana; Marušić, Katarina; Kenjerić, Daniela
Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru // Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 41-41 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pehar, M., Palac, M., Marušić, K. & Kenjerić, D. (2016) Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Pehar, Marija and Palac, Marijana and Maru\v{s}i\'{c}, Katarina and Kenjeri\'{c}, Daniela}, year = {2016}, pages = {41-41}, keywords = {sol, \v{s}e\'{c}er, studenti, prehrana}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Unos skrivene soli i \v{s}e\'{c}era studentske populacije sveu\v{c}ili\v{s}ta u Mostaru}, keyword = {sol, \v{s}e\'{c}er, studenti, prehrana}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pehar, Marija and Palac, Marijana and Maru\v{s}i\'{c}, Katarina and Kenjeri\'{c}, Daniela}, year = {2016}, pages = {41-41}, keywords = {salt, sugar, students, nutrition}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Intake of hidden salt and sugar in student's population from University of Mostar}, keyword = {salt, sugar, students, nutrition}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font