Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 843908

Potencijal rasta Listeria monocytogenes u kuhanom siru i siru škripavcu tijekom roka trajanja


Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana; Dobranić, Vesna; Kalit, Samir; Krapljan, Višnja; Pejaković, Anđelka
Potencijal rasta Listeria monocytogenes u kuhanom siru i siru škripavcu tijekom roka trajanja // Knjiga sažetaka 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016. str. 91-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 843908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal rasta Listeria monocytogenes u kuhanom siru i siru škripavcu tijekom roka trajanja
(Growth potential of Listeria monocytogenes in cooked cheese and soft cheese škripavac during the shelf-life)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Dobranić, Vesna ; Kalit, Samir ; Krapljan, Višnja ; Pejaković, Anđelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016, 91-92

Skup
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2016. - 12.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Listeria monocytogenes; sir; potencijal rasta; rok trajanja
(Listeria monocytogenes; cheese; growth potential; shelf-life)

Sažetak
U radu je istražena sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za Listeria monocytogenes kuhanog sira (n=30) i sira škripavca (n=30) deset proizvođača članova Udruge malih sirara Hrvatske SirCro. Provedene su slijedeće kemijske i mikrobiološke analize: određivanje aktiviteta vode, pH, prateće mikroflore, te broj L. monocytogenes u 1 g, odnosno prisutnost u 25 g proizvoda. Izvršena je i umjetna inokulacija bakterije L. monocytogenes (challenge test) u sireve te određivan potencijal rasta bakterije tijekom pohrane na + 6 ºC ± 1 ºC tijekom roka trajanja istraženih sireva. Testovima trajnosti kuhanog sira i sira škripavca utvrđeno je da je broj bakterija L. monocytogenes bio ispod granice detekcije metode brojanja L. monocytogenes (<10/g), odnosno u okviru je propisanih kriterija tijekom roka trajanja (<100/g). Prosječna pH vrijednost kuhanog sira iznosila je 5, 92 na početku, odnosno 5, 96 na kraju roka trajanja (30 dana), a aktivnost vode 0, 969 na početku, odnosno 0, 950 na kraju roka trajanja. Prosječna pH vrijednost škripavca iznosila je 6, 5 na početku, odnosno 6, 23 na kraju roka trajanja (7 dana), a aktivnost vode 0, 985 na početku, odnosno 0, 961 nakraju roka trajanja sira. Salmonella spp., E. coli, koliformi i S. aureus nisu utvrđeni ni u jednom uzorku kuhanog sira, dok je prosječni broj bakterija mliječne kiseline na početku i kraju roka trajanja iznosio 4, 76 odnosno 4, 75 log cfu/g, enterokoka 2, 85 odnosno 2, 01 log cfu/g, a kvasaca 2, 07 odnosno 1, 49 log cfu/g. Broj bakterija mliječne kiseline u škripavcu iznosio je 4, 16 log cfu/g na početku roka trajanja, odnosno 5, 39 log cfu/g 7. dana pohrane. Potencijal rasta L. monocytogenes u kuhanom siru različitih proizvođača kretao se od 0, 43 do 0, 48 log tijekom pohrane od 30 dana. U škripavcu se potencijal rasta L. monocytogenes kretao od 0, 35 do 0, 48 log tijekom 7 dana pohrane. Stoga rezultati istraživanja pokazuju da su kuhani sir i sir škripavac sukladni mikrobiološkim kriterijima za L. monocytogenes tijekom deklariranog roka trajanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana; Dobranić, Vesna; Kalit, Samir; Krapljan, Višnja; Pejaković, Anđelka
Potencijal rasta Listeria monocytogenes u kuhanom siru i siru škripavcu tijekom roka trajanja // Knjiga sažetaka 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016. str. 91-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Zdolec, N., Filipović, I., Dobranić, V., Kalit, S., Krapljan, V. & Pejaković, A. (2016) Potencijal rasta Listeria monocytogenes u kuhanom siru i siru škripavcu tijekom roka trajanja. U: Knjiga sažetaka 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana and Dobrani\'{c}, Vesna and Kalit, Samir and Krapljan, Vi\v{s}nja and Pejakovi\'{c}, An\djelka}, year = {2016}, pages = {91-92}, keywords = {Listeria monocytogenes, sir, potencijal rasta, rok trajanja}, title = {Potencijal rasta Listeria monocytogenes u kuhanom siru i siru \v{s}kripavcu tijekom roka trajanja}, keyword = {Listeria monocytogenes, sir, potencijal rasta, rok trajanja}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana and Dobrani\'{c}, Vesna and Kalit, Samir and Krapljan, Vi\v{s}nja and Pejakovi\'{c}, An\djelka}, year = {2016}, pages = {91-92}, keywords = {Listeria monocytogenes, cheese, growth potential, shelf-life}, title = {Growth potential of Listeria monocytogenes in cooked cheese and soft cheese \v{s}kripavac during the shelf-life}, keyword = {Listeria monocytogenes, cheese, growth potential, shelf-life}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font