Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 843465

Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti


Soldo, Barbara
Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti, 2016., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 843465 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti
(Influence of lipoxygenase on the composition of volatile compounds in olive oils of autochthonous Dalamatian cultivars)

Autori
Soldo, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2016

Stranica
124

Mentor
Pavela-Vrančić, Maja ; Ljubenkov, Ivica

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje ; fenolni spojevi ; hlapljive tvari ; lipoksigenaza ; sorta ; stupanj zrelosti ploda
(virgine olive oil ; phenolic compounds ; volatile compounds ; lipoxygenase ; cultivar ; olive fruit ripeness)

Sažetak
Enzim lipoksigenaza (LOX) je dio lipoksigenaznog puta koji ima značajan utjecaj na sastav hlapljivih komponenti, kako u plodu masline tako i u ulju. U ovom radu ispitan je utjecaj stupnja zrelosti ploda na aktivnost LOX enzima u plodovima autohtonih dalmatinskih sorti maslina Oblica, Levantinka i Lastovka. Kako bi se aktivnost LOX enzima dovela u vezu sa sintezom poželjnih hlapljivih spojeva, istraživanje je obuhvatilo i sadržaj hlapljivih tvari u sortnim djevičanskim uljima. Također je analiziran sadržaj ukupnih fenolnih spojeva koji pridonose aromi djevičanskog ulja, a utječu na učinkovitost lipoksigenaze. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem, omogućuju uvid u sortne karakteristike maslina i pripadajućeg maslinovog ulja, što ima poseban značaj u proizvodnji ulja poželjnih mirisnih svojstava i pridonosi definiranju bioraznolikosti autohtonih sorti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Maja Pavela-Vrančić (mentor)

Avatar Url Ivica Ljubenkov (mentor)

Avatar Url Barbara Soldo (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.pmf.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Soldo, Barbara
Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti, 2016., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Soldo, B. (2016) 'Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti', doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Soldo, Barbara}, year = {2016}, pages = {124}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenolni spojevi, hlapljive tvari, lipoksigenaza, sorta, stupanj zrelosti ploda}, title = {Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenolni spojevi, hlapljive tvari, lipoksigenaza, sorta, stupanj zrelosti ploda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Soldo, Barbara}, year = {2016}, pages = {124}, keywords = {virgine olive oil, phenolic compounds, volatile compounds, lipoxygenase, cultivar, olive fruit ripeness}, title = {Influence of lipoxygenase on the composition of volatile compounds in olive oils of autochthonous Dalamatian cultivars}, keyword = {virgine olive oil, phenolic compounds, volatile compounds, lipoxygenase, cultivar, olive fruit ripeness}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font