Pregled bibliografske jedinice broj: 842416
Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina
Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 842416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina
(Grapefruit (Citrus paradisi): isolation and characterisation of limonene and naringin)
Autori
Josip Tomaš
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Blažević, Ivica
Ključne riječi
grejpfrut; Citrus paradisi; limonen; naringin; GC-MS; FTIR
(grapefruit; Citrus paradisi; limonene; naringin; GC-MS; FTIR)
Sažetak
Grejpfrut (Citrus paradisi) pripada porodici Rutaceae. Ovo istraživanje je usmjereno na identifikaciju hlapljivih i nehlapljivih fitokemikalija izoliranih iz suhe kore grejpa. Hlapljive tvari, izolirane ekstrakcijom s heksanom u Soxhlet aparaturi, analizirane su pomoću GC-MS-a. Hlapljivi ekstrakt sadržavao je više od 80% monoterpena limonena. Također su pronađeni i ostali, manje zastupljeni monoterpeni α- i β-pinen i sabinen, te slabo hlapljiva heksadekanska kiselina i etil-linoleat. Hlapljivi ekstrakt u kojem je limonen glavni spoj analiziran je pomoću FTIR-a. Ekstrakcija nehlapljivih tvari metanolom provedena je nakon ekstrakcije hlapljivih tvari heksanom također u Soxhlet aparaturi. Nehlapljiv spoj dobiven kristalizacijom prepoznat je kao naringin 7-O-glikozid flavanona naringenina. Shinoda testom je potvrđena prisutnost flavonoida, dok je sam naringin identificiran TLC kromatografijom korištenjem standarda za usporedbu. Flavonoidi su također analizirani i korištenjem UV/Vis spektroskopije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija