Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 842416

Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina


Josip Tomaš
Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 842416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina
(Grapefruit (Citrus paradisi): isolation and characterisation of limonene and naringin)

Autori
Josip Tomaš

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
34

Mentor
Blažević, Ivica

Ključne riječi
grejpfrut; Citrus paradisi; limonen; naringin; GC-MS; FTIR
(grapefruit; Citrus paradisi; limonene; naringin; GC-MS; FTIR)

Sažetak
Grejpfrut (Citrus paradisi) pripada porodici Rutaceae. Ovo istraživanje je usmjereno na identifikaciju hlapljivih i nehlapljivih fitokemikalija izoliranih iz suhe kore grejpa. Hlapljive tvari, izolirane ekstrakcijom s heksanom u Soxhlet aparaturi, analizirane su pomoću GC-MS-a. Hlapljivi ekstrakt sadržavao je više od 80% monoterpena limonena. Također su pronađeni i ostali, manje zastupljeni monoterpeni α- i β-pinen i sabinen, te slabo hlapljiva heksadekanska kiselina i etil-linoleat. Hlapljivi ekstrakt u kojem je limonen glavni spoj analiziran je pomoću FTIR-a. Ekstrakcija nehlapljivih tvari metanolom provedena je nakon ekstrakcije hlapljivih tvari heksanom također u Soxhlet aparaturi. Nehlapljiv spoj dobiven kristalizacijom prepoznat je kao naringin 7-O-glikozid flavanona naringenina. Shinoda testom je potvrđena prisutnost flavonoida, dok je sam naringin identificiran TLC kromatografijom korištenjem standarda za usporedbu. Flavonoidi su također analizirani i korištenjem UV/Vis spektroskopije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivica Blažević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Josip Tomaš
Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Josip Tomaš (2016) 'Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {grejpfrut, Citrus paradisi, limonen, naringin, GC-MS, FTIR}, title = {Grejpfrut (Citrus paradisi): izolacija i karakterizacija limonena i naringina}, keyword = {grejpfrut, Citrus paradisi, limonen, naringin, GC-MS, FTIR}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {grapefruit, Citrus paradisi, limonene, naringin, GC-MS, FTIR}, title = {Grapefruit (Citrus paradisi): isolation and characterisation of limonene and naringin}, keyword = {grapefruit, Citrus paradisi, limonene, naringin, GC-MS, FTIR}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font