Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841858

Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva


Pažin, Valerij; Šimunić Mežnarić, Vesna; Tompić, Teuta; Hajduk, Gordana; Legen, Saša; Zdolec, Nevijo
Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva // Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 579-588 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 841858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva
(Policyclic aromatic hydrocarbons from smoked home- made dry sausages)

Autori
Pažin, Valerij ; Šimunić Mežnarić, Vesna ; Tompić, Teuta ; Hajduk, Gordana ; Legen, Saša ; Zdolec, Nevijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres / Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 579-588

Skup
6. Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2016. - 29.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
PAH ; trajne kobasice ; dimljenje
(PAH ; dry sausagess ; smoking)

Sažetak
U radu je istražen sadržaj policikličkih aromatskih ugljikovodika u tradicionalnim dimljenim trajnim kobasicama 0., 7., 14. 30. i 40. dana zrenja primjenom plinske kromatografije uz detekciju pomoću spektrometra masa (GC-MSMS). Ukupna količina PAH spojeva (PAH16) kretala se od početnih 116, 43 µg/kg do najvećih 877, 631 µg/kg 14. dana da bi se smanjila na 856, 772 i 693, 595 µg/kg 30. odnosno 40. dana zrenja. PAH4 vrijednosti nisu prelazile propisanih 12 µg/kg, kao ni količine benzo[a]pirena granicu od 2 µg/kg. Prije aplikacije dima u nadjevu kobasica je detektirano 12 PAH-ova, što upućuje na kontaminaciju sirovine, dodataka ili okoliša u uvjetima proizvodnje u domaćinstvu. Udio javnozdravstveno najvažnijih PAH4 je u ukupnim PAH vrijednostima iznosio tek 0, 81, 0, 57, 0, 52, 0, 46 i 0, 38 %, a benzo[a]pirena 0, 13, 0, 04, 0, 11, 0, 09 i 0, 09 %, prema danima zrenja. Količina benzo[a]pirena statistički je značajno korelirala (P<0, 05) s utvrđenim ukupnim PAH4, PAH8 i PAH16.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pažin, Valerij; Šimunić Mežnarić, Vesna; Tompić, Teuta; Hajduk, Gordana; Legen, Saša; Zdolec, Nevijo
Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva // Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 579-588 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pažin, V., Šimunić Mežnarić, V., Tompić, T., Hajduk, G., Legen, S. & Zdolec, N. (2016) Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres.
@article{article, author = {Pa\v{z}in, Valerij and \v{S}imuni\'{c} Me\v{z}nari\'{c}, Vesna and Tompi\'{c}, Teuta and Hajduk, Gordana and Legen, Sa\v{s}a and Zdolec, Nevijo}, editor = {Harapin, I.}, year = {2016}, pages = {579-588}, keywords = {PAH, trajne kobasice, dimljenje}, title = {Policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz doma\'{c}instva}, keyword = {PAH, trajne kobasice, dimljenje}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pa\v{z}in, Valerij and \v{S}imuni\'{c} Me\v{z}nari\'{c}, Vesna and Tompi\'{c}, Teuta and Hajduk, Gordana and Legen, Sa\v{s}a and Zdolec, Nevijo}, editor = {Harapin, I.}, year = {2016}, pages = {579-588}, keywords = {PAH, dry sausagess, smoking}, title = {Policyclic aromatic hydrocarbons from smoked home- made dry sausages}, keyword = {PAH, dry sausagess, smoking}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font