Pregled bibliografske jedinice broj: 841858
Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva
Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva // Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 579-588 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 841858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva
(Policyclic aromatic hydrocarbons from smoked home- made dry sausages)
Autori
Pažin, Valerij ; Šimunić Mežnarić, Vesna ; Tompić, Teuta ; Hajduk, Gordana ; Legen, Saša ; Zdolec, Nevijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 579-588
Skup
6. Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2016. - 29.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
PAH ; trajne kobasice ; dimljenje
(PAH ; dry sausagess ; smoking)
Sažetak
U radu je istražen sadržaj policikličkih aromatskih ugljikovodika u tradicionalnim dimljenim trajnim kobasicama 0., 7., 14. 30. i 40. dana zrenja primjenom plinske kromatografije uz detekciju pomoću spektrometra masa (GC-MSMS). Ukupna količina PAH spojeva (PAH16) kretala se od početnih 116, 43 µg/kg do najvećih 877, 631 µg/kg 14. dana da bi se smanjila na 856, 772 i 693, 595 µg/kg 30. odnosno 40. dana zrenja. PAH4 vrijednosti nisu prelazile propisanih 12 µg/kg, kao ni količine benzo[a]pirena granicu od 2 µg/kg. Prije aplikacije dima u nadjevu kobasica je detektirano 12 PAH-ova, što upućuje na kontaminaciju sirovine, dodataka ili okoliša u uvjetima proizvodnje u domaćinstvu. Udio javnozdravstveno najvažnijih PAH4 je u ukupnim PAH vrijednostima iznosio tek 0, 81, 0, 57, 0, 52, 0, 46 i 0, 38 %, a benzo[a]pirena 0, 13, 0, 04, 0, 11, 0, 09 i 0, 09 %, prema danima zrenja. Količina benzo[a]pirena statistički je značajno korelirala (P<0, 05) s utvrđenim ukupnim PAH4, PAH8 i PAH16.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Šimunić-Mežnarić
(autor)
Saša Legen
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Gordana Hajduk
(autor)
Valerij Pažin
(autor)