Pregled bibliografske jedinice broj: 841662
Proizvodnja jogurta u mljekari Euro-Milk d.o.o.
Proizvodnja jogurta u mljekari Euro-Milk d.o.o., 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 841662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja jogurta u mljekari Euro-Milk d.o.o.
(Production of yogurt in Euro-Milk dairy)
Autori
Kudelić, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
26
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
jogurt; suha tvar; kiselost; gustoća; proizvodni procesi
(yogurt; dry matter; acidity; density; production processes)
Sažetak
Budući da je jogurt idealan fermentirani napitak i izvor visokokvalitetnih sastojaka u ishrani, jedan je od najznačajnijih proizvoda u proizvodnom programu mljekarske industrije mlijeka. Posebna pozornost posvećena je kakvoći sirovog mlijeka za proizvodnju jogurta. Relativna gustoća je iznosila u prosjeku 1, 030. Kiselost je tijekom čitavog perioda varirala od 6, 11 do 6, 64 oSH, sa srednjom vrijednošću od 6, 28 oSH. Podešavanje suhe tvari potrebne za proizvodnju jogurta dobre kakvoće izvedeno je dodavanjem obranog mliječnog praha. Mlijeko pripremljeno za proizvodnju jogurta imalo je relativnu gustoću od 1, 035 do 1, 036 ili u prosjeku 1, 035. Kiselost je varirala od 7, 07 do 7, 59 oSH. Srednja vrijednost za kiselost iznosila je 7, 30 oSH. Udio masti varirao je od 1, 94 do 2, 00 %, u prosjeku 1, 98 %. U mljekari EURO-MILK ide se na nešto niži stupanj kiselosti radi sigurnosti kakvoće proizvoda tijekom distribucije i potrošnje. U procesu proizvodnje jogurta obuhvaćeno je nekoliko procesa a oni uključuju prijem mlijeka, skladištenje mlijeka, prvu pasterizaciju, tipizaciju, drugu pasterizaciju, hlađenje, cijepeljenje DVS kulturom, zrenje u tanku, prekid zrenja i hlađenje, punjenje te skladištenje gotovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)