Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841062

Rast bakterije Yersinia enterocolitica u mljevenom svinjskom mesu na +4°C i +10°C


Bijelić, Tea
Rast bakterije Yersinia enterocolitica u mljevenom svinjskom mesu na +4°C i +10°C, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 841062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast bakterije Yersinia enterocolitica u mljevenom svinjskom mesu na +4°C i +10°C
(Growth of Yersinia enterocolitica in ground pork at +4°C and +10°C)

Autori
Bijelić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.10

Godina
2016

Stranica
30

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
Yersinia enterocolitica; MALDI-TOF MS; svinjsko mljeveno meso; hlađenje; potencijal rasta
(Yersinia enterocolitica; MALDI-TOF MS; ground pork; cold storage; growth potencial)

Sažetak
Yersinia enterocolitica patogena je bakterija od javnozdravstvenog značaja u proizvodnji svinjskog mesa. U radu je istražen potencijal rasta u mljevenom mesu tijekom pohrane na 4 i 10 ºC soja Yersinia enterocolitica O:3 izoliranog iz tonzila svinja. Determinirana je pomoću MALDI-TOF masene spektrometrije i inokulirana u svinjsko mljeveno meso u broju 3 log CFU/g. Nakon prvog dana pohrane rast patogena u uzorcima mljevenog mesa na 4 ºC bio je za 0, 4 log, a na 10 ºC za 1, 2 log. Razlike u broju patogena bile su statistički značajne (P<0, 05). Drugoga dana pohrane na 4 ºC broj je rastao za dodatnih 0, 7 log, a na 10 ºC za 1, 71 log (P<0, 05). Zadnjeg dana pohrane broj Y. enterocolitica bio je u mljevenom mesu na 4 ºC 2, 72 log veći u odnosu na početni broj, a na 10 ºC konačni broj je bio veći za 4, 46 log u odnosu na inicijalnu populaciju. Rezultati ukazuju na značaj provođenja dobre higijenske prakse u klaoničkoj obradi i proizvodnji mljevenog mesa, budući da se hlađenjem na navedenim temperaturama ne sprečava rast patogene Y. enterocolitica.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Potpora Sveučilišta u Zagrebu 2015-2016 "Pojavnost i karakterizacija patogene Yersinia enterocolitica u lancu proizvodnje mesa domaćih i divljih svinja".



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bijelić, Tea
Rast bakterije Yersinia enterocolitica u mljevenom svinjskom mesu na +4°C i +10°C, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Bijelić, T. (2016) 'Rast bakterije Yersinia enterocolitica u mljevenom svinjskom mesu na +4°C i +10°C', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bijeli\'{c}, Tea}, year = {2016}, pages = {30}, keywords = {Yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, svinjsko mljeveno meso, hla\djenje, potencijal rasta}, title = {Rast bakterije Yersinia enterocolitica u mljevenom svinjskom mesu na +4°C i +10°C}, keyword = {Yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, svinjsko mljeveno meso, hla\djenje, potencijal rasta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bijeli\'{c}, Tea}, year = {2016}, pages = {30}, keywords = {Yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, ground pork, cold storage, growth potencial}, title = {Growth of Yersinia enterocolitica in ground pork at +4°C and +10°C}, keyword = {Yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, ground pork, cold storage, growth potencial}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font