Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841028

Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.)


Alpeza, Ivana; Karin Kovačević Ganić, Dragica Kaštelanac, Stanka Herjavec
Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.) // Zbornik sažetaka/Book of abstracts
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 841028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.)
(Efficiency of the applied enzymes on cromatic properties of Plavac mali wine (Vitis vinifera L.))

Autori
Alpeza, Ivana ; Karin Kovačević Ganić, Dragica Kaštelanac, Stanka Herjavec

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka/Book of abstracts / - , 2014

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49. HRVATSKI I 9. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Plavac mali; pektolitički enzimi; maceracija; svojstva boje
(Plavac mali; pectolytic enzymes; maceration; chromatic properties)

Sažetak
Fenolni sastav crnih vina od temeljne je važnosti za njihovu kakvoću, posebice senzorna svojstva boje, te okusna svojstva punoću, gorčinu i trpkost. Primjena pektolitičkih enzima u maceraciji masulja jedan je od načina poboljšanja kompleksnog fenolnog potencijala vina. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj primjene pektolitičkih enzima na parametre kakvoće boje crnog vina Plavca malog (Vitis vinifera L.), podrijetlom iz prosječnih agroekoloških uvjeta. Uz standardnu maceraciju i alkoholnu fermentaciju u trajanju od sedam dana na temp 20 ⁰C, ispitivana su dva pripravka enzima (pektinaza sa sekundarnom aktivnošću hemi-celulaze i celulaze i pektinaze s inaktivnim stanicama kvasca), u istim uvjetima kao i kontrolni tretman. Ispitivanja kakvoće provedena su međunarodno prihvaćenim metodama, u nekoliko faza proizvodnje ; nakon prešanja, nakon prvog i drugog pretoka, odnosno u vrijeme kada vina idu na tržište. Oba pripravka značajno su utjecala na kvantitativne parametre boje ; intenzitet i nijansu, te udjele žute, crvene i plave boje. Na kvantitativnoj razini ispitivanih parametara boje i koncentraciju antocijana bolju učinkovitost imao je pripravak čistih pektolitičkih enzima, bez obzira na godinu i tehnološku fazu proizvodnje. U svim vinima dobiveni su vrlo visoki koeficijenti korelacije odnosa antocijani/intenzitet boje. Senzorno ocjenjivanje vina potvrdilo je učinkovitost pripravka pektolitičkih enzima u odnosu na maceraciju bez dodatka enzima. Egzogena enzimatska aktivnost može biti važan „bonifikator“ kakvoće u proizvodnji vina Plavca malog, uz pravilan izbor pripravka, temeljen na poznavanju njegovog sastava i svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Alpeza (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Alpeza, Ivana; Karin Kovačević Ganić, Dragica Kaštelanac, Stanka Herjavec
Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.) // Zbornik sažetaka/Book of abstracts
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Alpeza, I. & Karin Kovačević Ganić, Dragica Kaštelanac, Stanka Herjavec (2014) Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.). U: Zbornik sažetaka/Book of abstracts.
@article{article, author = {Alpeza, Ivana}, year = {2014}, pages = {187}, keywords = {Plavac mali, pektoliti\v{c}ki enzimi, maceracija, svojstva boje}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {U\v{c}inkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.)}, keyword = {Plavac mali, pektoliti\v{c}ki enzimi, maceracija, svojstva boje}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Alpeza, Ivana}, year = {2014}, pages = {187}, keywords = {Plavac mali, pectolytic enzymes, maceration, chromatic properties}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {Efficiency of the applied enzymes on cromatic properties of Plavac mali wine (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Plavac mali, pectolytic enzymes, maceration, chromatic properties}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font