Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840858

Razvoj tehnologija proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava-tele”


Jakupec, Antonija
Razvoj tehnologija proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava-tele”, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 840858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj tehnologija proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava-tele”
(Development of beef production technology in "cow-calf" system)

Autori
Jakupec, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2010

Stranica
38

Mentor
Ivanković, Ante

Ključne riječi
proizvodnja govedine; sustav "krava tele"; tehnologija
(beef production; "cow-calf" system; technology)

Sažetak
Organizacija proizvodnje goveđeg mesa po sustavu “krava tele” ima brojne prednosti. Proizvodnja je pogodnija za tradicijska ruralna područja koja se takvom proizvodnjom bitno ne mijenjaju. Povećava se zoohigijenska sigurnost životinja. Ovaj sustav držanja je ekološki prihvatljiviji, jer se životinje drže na velikom prostoru na najprirodniji način. Sustavom držanja “krava – tele” dobivaju se vitalnija telad s optimalnim rastom. U drugu fazu tova stavljaju se kao formirani preživači koji u intenzivnom tovu dobro kompenziraju prvu fazu ekstenzivnog tova. Hrana u ekstenzivnom tovu je višestruko jeftinija nego li u intenzivnom tovu. Male farme racionalnije koriste zemlju jer imaju minimalne troškove prijevoza hrane, stajnjaka i drugih proizvoda. Pašno kosnim korištenjem zemljišta površina se oplemenjuje humusom. Ovim načinom držanja stoke smanjuju se troškovi mehanizacije i živi rad. Financijski ova je proizvodnja manje opterećena. Sela biološki stare, a ova proizvodnja treba znatno manje ljudskog rada od mliječne proizvodnje. Životinje su slobodne, na svježem zraku, prirodno hranjene i nisu forsirane intenzivnom proizvodnjom. Rezultat proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava – tele” je dobivanje mesa dobrih organoleptičkih odlika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakupec, Antonija
Razvoj tehnologija proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava-tele”, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jakupec, A. (2010) 'Razvoj tehnologija proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava-tele”', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakupec, Antonija}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {proizvodnja govedine, sustav "krava tele", tehnologija}, title = {Razvoj tehnologija proizvodnje gove\djeg mesa u sustavu “krava-tele”}, keyword = {proizvodnja govedine, sustav "krava tele", tehnologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakupec, Antonija}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {beef production, "cow-calf" system, technology}, title = {Development of beef production technology in "cow-calf" system}, keyword = {beef production, "cow-calf" system, technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font