Pregled bibliografske jedinice broj: 840719
Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti
Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (2016), 410-413 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 840719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konformacija i kompozicija polovica te
kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže
i više razine mesnatosti
(Carcass conformation and composition meat
quality of Black Slavonian pigs with lower and
higher levels of meatness)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 5
(2016);
410-413
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
crne slavonske svinje ; niža razina mesnatosti ; viša razina mesnatosti ; konformacija i kompozicija polovica ; kvaliteta mesa
(Black Slavonian pig ; lower levels of meatness ; higher levels of meatness ; conformation and composition of carcass ; meat quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 32 desne polovice od crnih slavonskih svinja, od kojih su 16 bile s višom razinom mesnatosti (42, 95%), a 16 s nižom razinom mesnatosti (48, 55%), ali sličnih masa (48, 23 i 48, 35 kg). Polovice su bile od muških kastriranih svinja, tovljenih u istim uvjetima i hranjenih ad libitum, do 120 kg tjelesne mase. Svinjske polovice disecirane su prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Kvaliteta mesa određena je na uzorcima dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi). Polovice svinja više razine mesnatosti imaju značajno (p<0, 01) veći udjel butova (27, 63% : 24, 92%) i vrata (14, 30% : 7, 94%), a značajno (p<0, 01)manji udjel trbušno-rebarnog dijela 19, 98% : 20, 94%), podbratka (1, 85% : 3, 48%) i sala 2, 68% : 4, 04%). Meso svinja više razine mesnatosti ima značajno (p<0, 01) nižu pH2 vrijednost (5, 36 : 5, 73) i slabiju sposobnost zadržavanja vode (6, 18 cm2 : 2, 23cm2) u odnosu na meso svinja niže razine mesnatosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek