Pregled bibliografske jedinice broj: 840376
Kemijske opasnosti u mesu i mesnim proizvodima u prehrambenom lancu od farme do potrošača
Kemijske opasnosti u mesu i mesnim proizvodima u prehrambenom lancu od farme do potrošača // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 5; 436-444 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 840376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske opasnosti u mesu i mesnim proizvodima u prehrambenom lancu od farme do potrošača
(Chemical hazards in meat and meat products in the food chain from farm to consumer)
Autori
Pleadin, Jelka ; Kovačević, Dragan
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 18
(2016), 5;
436-444
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kemijski kontaminanti ; anabolici ; veterinarski lijekovi ; zagađivači iz okoliša ; prerada i skladištenje
(chemical contaminants ; anabolics ; veterinary drugs ; contaminants from the environment ; processing and storage)
Sažetak
U ovom radu dan je pregled tvari koje predstavljaju kemijske opasnosti u mesu i mesnim proizvodima, a pojavljuju se još na poljoprivrednim gospodarstvima, uslijed namjerne ili nenamjerne izloženosti farmskih životinja, te nadalje tijekom proizvodnoga procesa, distribucije i čuvanja proizvoda, kako u industrijskim uvjetima, tako i u uvjetima kućanstva. Kemijski kontaminanti u mesu i mesnim proizvodima uključuju zagađivače iz okoliša, tvari s anaboličkim učinkom i veterinarske lijekove te tvari koje nastaju uslijed procesuiranja i pohrane proizvoda, a budući da nerijetko ulaze u prehrambeni lanac, te u ljudskom organizmu uzrokuju biološku aktivnost, predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. Dokazani su brojni slučajevi prisutnosti rezidua ovih tvari u tkivima i tekućinama farmskih životinja te posljedično i u mesu i mesnim proizvodima. Zbog utvrđenih brojnih toksičnih učinaka tvari iz skupine kemijskih kontaminanata, potrebna su daljna istraživanja njihove kumulacije, eliminacije i perzistentnosti u biološkim tekućinama i tkivima farmskih životinja, mogućih sinergističkih učinaka u organizmu te prevencije pojavnosti u hrani životinjskog podrijetla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts