Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840271

Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.)


Mravak, Antonio
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.), 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 840271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.)
(Physico-chemical properties of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) honey)

Autori
Mravak, Antonio

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2013

Stranica
29

Mentor
Bubalo, Dragan

Ključne riječi
med; Citrus unshiu; fizikalno-kemijski parametri
(honey; Citrus unshiu; physico-chemical parameters)

Sažetak
Na svjetskom je tržištu med od agruma po svojim odlikama prepoznat i zauzima zavidno mjesto u ponudi meda. Na razini Hrvatske, područje ušćća Nerteve s gotovo monokulturnim nasdaima mandarine predstavlja zanimljivu medonosnu pašu. Međutim, zbog nedovoljne istraženosti odlika meda od mandarine, navedeni med nije dovoljno poznat. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi njegove fizikalno-kemijske parametre. Istraživanje je provedeno na 25 uzoraka meda na kojima su utvrđeni: udio vode, električna provodnost, ukupna kiselost, sadržaj hidroksimetilfurfurala, aktivnost dijastaze, udio reducirajućih šećera i saharoze. Na temelju analiziranih uzoraka, srednja je vrijednost udjela vode iznosila 16, 00 %, a električne provodnosti 0, 23 mS/cm. Srednja je vrijednost udjela reducirajućih šećera iznosila 76, 90 %, saharoze 1, 30 %, dok je prosječna ukupna kiselost iznosila 15, 10 mmol/kg, a aktivnost dijastaze 10, 60 (DN). Na temelju provedenih istraživanja navedeni bi se rezultati mogli iskoristiti u izradi specifikacije potrebne za pokretanje zaštite meda s istraživanog područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragan Bubalo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mravak, Antonio
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.), 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Mravak, A. (2013) 'Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.)', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mravak, Antonio}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {med, Citrus unshiu, fizikalno-kemijski parametri}, title = {Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.)}, keyword = {med, Citrus unshiu, fizikalno-kemijski parametri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mravak, Antonio}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {honey, Citrus unshiu, physico-chemical parameters}, title = {Physico-chemical properties of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) honey}, keyword = {honey, Citrus unshiu, physico-chemical parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font