Pregled bibliografske jedinice broj: 840271
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.)
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.), 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 840271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine (Citrus unshiu Marc.)
(Physico-chemical properties of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) honey)
Autori
Mravak, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2013
Stranica
29
Mentor
Bubalo, Dragan
Ključne riječi
med; Citrus unshiu; fizikalno-kemijski parametri
(honey; Citrus unshiu; physico-chemical parameters)
Sažetak
Na svjetskom je tržištu med od agruma po svojim odlikama prepoznat i zauzima zavidno mjesto u ponudi meda. Na razini Hrvatske, područje ušćća Nerteve s gotovo monokulturnim nasdaima mandarine predstavlja zanimljivu medonosnu pašu. Međutim, zbog nedovoljne istraženosti odlika meda od mandarine, navedeni med nije dovoljno poznat. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi njegove fizikalno-kemijske parametre. Istraživanje je provedeno na 25 uzoraka meda na kojima su utvrđeni: udio vode, električna provodnost, ukupna kiselost, sadržaj hidroksimetilfurfurala, aktivnost dijastaze, udio reducirajućih šećera i saharoze. Na temelju analiziranih uzoraka, srednja je vrijednost udjela vode iznosila 16, 00 %, a električne provodnosti 0, 23 mS/cm. Srednja je vrijednost udjela reducirajućih šećera iznosila 76, 90 %, saharoze 1, 30 %, dok je prosječna ukupna kiselost iznosila 15, 10 mmol/kg, a aktivnost dijastaze 10, 60 (DN). Na temelju provedenih istraživanja navedeni bi se rezultati mogli iskoristiti u izradi specifikacije potrebne za pokretanje zaštite meda s istraživanog područja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)