Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 839335

Mikrobiološka kakvoća sireva na hrvatskom tržištu


Barun, Gabriela
Mikrobiološka kakvoća sireva na hrvatskom tržištu, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 839335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kakvoća sireva na hrvatskom tržištu
(Microbiological quality of cheeses on Croatian market)

Autori
Barun, Gabriela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.10

Godina
2016

Stranica
38

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
sir; mikrobiologija; tržište
(cheese; microbiology; retail)

Sažetak
U radu je istražena mikrobiološka kvaliteta mekih (n=7), polutvrdih (n=9) i tvrdih sireva (n=20) na hrvatskom tržištu, a podrijetlom iz uvoza i domaće proizvodnje. Određivan je broj enterokoka, stafilokoka, bakterija mliječne kiseline, kvasaca i plijesni, aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija, Escherichia coli te Listeria monocytogenes. Broj bakterija mliječne kiseline kretao se od 6–7 log CFU/g, enterokoka 3, 5–4, 5 log CFU/g i koagulaza-negativnih stafilokoka 3, 5 log CFU/g. Broj kvasaca i plijesni podjednak je u polutvrdim i tvrdim sirevima (3 log CFU/g), dok je u mekim sirevima taj broj veći za 3 log. Dva uzorka (1 meki i 1 tvrdi sir) pokazala su povećan broj E. coli (5, 5 %). Enterobakterije su bile prisutne u tri polutvrda sira (33, 3 %), 5 tvrdih sireva (25 %) te 5 mekih sireva s plijesni (71, 4 %) što može ukazivati na lošu kvalitetu korištene sirovine, propuste u pasterizaciji mlijeka za sirenje ili na sekundarnu kontaminaciju. Broj L. monocytogenes bio je ispod 100 CFU/g u svim uzorcima sira uzorkovanih na tržištu. Rezultati pokazuju dobru mikrobiološku kvalitetu sireva na tržištu s obzirom na patogenu mikrofloru, no nalaz bakterija indikatora onečišćenja ukazuje na propuste u higijenskoj praksi proizvodnje ili distribucije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Programski ugovor Sveučilišta u Zagrebu 2013-2015.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barun, Gabriela
Mikrobiološka kakvoća sireva na hrvatskom tržištu, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Barun, G. (2016) 'Mikrobiološka kakvoća sireva na hrvatskom tržištu', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barun, Gabriela}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {sir, mikrobiologija, tr\v{z}i\v{s}te}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a sireva na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {sir, mikrobiologija, tr\v{z}i\v{s}te}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barun, Gabriela}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {cheese, microbiology, retail}, title = {Microbiological quality of cheeses on Croatian market}, keyword = {cheese, microbiology, retail}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font