Pregled bibliografske jedinice broj: 838652
Stabilnost i strukturna karakterizacija proteina FlgD iz bakterije Helicobacter pylori
Stabilnost i strukturna karakterizacija proteina FlgD iz bakterije Helicobacter pylori, 2016., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 838652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost i strukturna karakterizacija proteina
FlgD iz bakterije Helicobacter pylori
(Stability and structural characterization of the
FlgD protein from Helicobacter pylori)
Autori
Stojanović, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.02
Godina
2016
Stranica
50
Mentor
Matković-Čalogović, Dubravka
Neposredni voditelj
Kekez, Ivana
Ključne riječi
humani patogen ; pročišćavanje proteina ; kristalizacija proteina ; rentgenska strukturna analiza ; struktura proteina
(human pathogen ; protein purification ; protein crystallization ; X-ray diffraction ; protein structure)
Sažetak
Protein FlgD bakterije Helicobacter pylori (HpFlgD) šaperon je koji igra ulogu tijekom sastavljanja kuke biča. Kuka biča dio je aparata za pokretanje koji je ujedno i faktor virulencije u ove bakterije. Bakterije koje su mutanti i nemaju tog proteina daju fenotipski nepokretne bakterije što govori da je njegova funkcija vrlo bitna prilikom sinteze kuke biča. Ovaj rad opisuje transformaciju bakterija Escherichia coli vektorom s ugrađenim genom proteina HpFlgDHis6, prekomjernu ekspresiju, pročišćavanje afinitetnom kromatografijom i gel filtracijom, postavljanje kristalizacije s čistim uzorkom proteina i rješavanje kristalne strukture proteina. Tijekom kristalizacije korišteni su uvjeti u kojima je variran udio (w/v) PEG 1500, pH pufera SPG, temperatura (4 °C i 16 °C) i koncentracija proteina. Podatci dobiveni rentgenskom strukturnom analizom kristala proteina HpFlgD dali su strukturni model do rezolucije od 2, 86 Å. Riješena struktura je pokazala da je protein građen iz dvije domene, Tudor i Fn III, koje su sastavljene od beta ploča i petlji. Struktura je slična dvijema poznatim strukturama proteina, FlgD iz bakterija Xanthomonas campestris i Pseudomonas aeruginosa. Ključna razlika između već poznatih struktura i ove jest zarotirani položaj domene Tudor.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb