Pregled bibliografske jedinice broj: 83844
Komine nasline u tovu pilića
Komine nasline u tovu pilića // Krmiva, 34 (1992), 5-6; 175-184 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 83844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komine nasline u tovu pilića
(Olive cake in fattening chickens)
Autori
Rupić, Vlatko ; Huskić, Lina ; Vranešić, Nenad ; Mužic, Stjepan ; Božac, Romano ; Stipić, Nikola ; Vešnik, Ferdinand
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 34
(1992), 5-6;
175-184
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
komine maslina; tov pilića
(olive cake; fattening chickens)
Sažetak
Istražena je mogućnost upotrebe različitih količina osušene komine maslina u hranidbi tovnih pilića do 50 dana. Osušene komine maslina potjecale su iz klasičnog postupka (tješnjenja) dobivanja maslinova ulja. Pokus je proveden sa 119 muških pilića JATA Domžale, podijeljenih u tri skupine, konrolna 39 i dvije pokusne s po 40 pilića. Do dobi od 30 dana pilići su hranjeni početnom, a nakon toga završnom krmnom smjesom. Kontrolna skupina hranjena je komercijalnom krmnom smjesom, prva pokusna dobivala je u smjesi 5% komine, a druga pokusna 10% komine. Tijekom cijelog pokusnog razdoblja pilići prve i druge pokusne skupine (P1 i P2) bili su lakši i postigli su manje priraste od pilića kontrolne skupine, a utrošili su i nesignifikantno manje hrane u odnosu na piliće kontrolne skupine. Konverzija hrane bila je podjednaka u pilića svih skupina. Različite količine komine u hrani nisu utjecale na broj i MCV eritrocita, koncentraciju hemnoglobina, veličinu hematokrita i koncentraciju ukupnog kolesterola krvne plazme. Početne krmne smjese s kominom masline nisu utjecale na koncentraciju ukupnih bjelančevina krvne plazme, dok je u dijelu hranidbe sa završnim krmnim smjesama zabilježen signifikantan pad plazmatskih bjelančevina. U razdoblju hranidbe početnom krmnom smjesom sa 10% komine, zabilježena je smanjena količina ukupnih masti, dok je u završnom dijelu tova utvrđena u obje skupine (P1 i P2) veća koncentracija ukupnih masti krvne plazme u odnosu na kontrolnu skupinu. Različite količine komine u početnoj hrani nisu utjecale na trigliceride krvne plazme, dok je završna hrana imala značajnog utjecaja na povećanje plazmatskih triglicerida. Rezultati istraživanja općenito pokazuju da se komine maslina mogu upotrebljavati u hrani za piliće, međutim manji prirasti pokusnih skupina upućuju na potrebu daljnjih hranidbenih istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Stjepan Mužic
(autor)
Ferdinand Vešnik
(autor)
Nenad Vranešić
(autor)
Nikola Stipić
(autor)
Vlatko Rupić
(autor)
Romano Božac
(autor)