Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 83844

Komine nasline u tovu pilića


Rupić, Vlatko; Huskić, Lina; Vranešić, Nenad; Mužic, Stjepan; Božac, Romano; Stipić, Nikola; Vešnik, Ferdinand
Komine nasline u tovu pilića // Krmiva, 34 (1992), 5-6; 175-184 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 83844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komine nasline u tovu pilića
(Olive cake in fattening chickens)

Autori
Rupić, Vlatko ; Huskić, Lina ; Vranešić, Nenad ; Mužic, Stjepan ; Božac, Romano ; Stipić, Nikola ; Vešnik, Ferdinand

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 34 (1992), 5-6; 175-184

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
komine maslina; tov pilića
(olive cake; fattening chickens)

Sažetak
Istražena je mogućnost upotrebe različitih količina osušene komine maslina u hranidbi tovnih pilića do 50 dana. Osušene komine maslina potjecale su iz klasičnog postupka (tješnjenja) dobivanja maslinova ulja. Pokus je proveden sa 119 muških pilića JATA Domžale, podijeljenih u tri skupine, konrolna 39 i dvije pokusne s po 40 pilića. Do dobi od 30 dana pilići su hranjeni početnom, a nakon toga završnom krmnom smjesom. Kontrolna skupina hranjena je komercijalnom krmnom smjesom, prva pokusna dobivala je u smjesi 5% komine, a druga pokusna 10% komine. Tijekom cijelog pokusnog razdoblja pilići prve i druge pokusne skupine (P1 i P2) bili su lakši i postigli su manje priraste od pilića kontrolne skupine, a utrošili su i nesignifikantno manje hrane u odnosu na piliće kontrolne skupine. Konverzija hrane bila je podjednaka u pilića svih skupina. Različite količine komine u hrani nisu utjecale na broj i MCV eritrocita, koncentraciju hemnoglobina, veličinu hematokrita i koncentraciju ukupnog kolesterola krvne plazme. Početne krmne smjese s kominom masline nisu utjecale na koncentraciju ukupnih bjelančevina krvne plazme, dok je u dijelu hranidbe sa završnim krmnim smjesama zabilježen signifikantan pad plazmatskih bjelančevina. U razdoblju hranidbe početnom krmnom smjesom sa 10% komine, zabilježena je smanjena količina ukupnih masti, dok je u završnom dijelu tova utvrđena u obje skupine (P1 i P2) veća koncentracija ukupnih masti krvne plazme u odnosu na kontrolnu skupinu. Različite količine komine u početnoj hrani nisu utjecale na trigliceride krvne plazme, dok je završna hrana imala značajnog utjecaja na povećanje plazmatskih triglicerida. Rezultati istraživanja općenito pokazuju da se komine maslina mogu upotrebljavati u hrani za piliće, međutim manji prirasti pokusnih skupina upućuju na potrebu daljnjih hranidbenih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Rupić, Vlatko; Huskić, Lina; Vranešić, Nenad; Mužic, Stjepan; Božac, Romano; Stipić, Nikola; Vešnik, Ferdinand
Komine nasline u tovu pilića // Krmiva, 34 (1992), 5-6; 175-184 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Rupić, V., Huskić, L., Vranešić, N., Mužic, S., Božac, R., Stipić, N. & Vešnik, F. (1992) Komine nasline u tovu pilića. Krmiva, 34 (5-6), 175-184.
@article{article, author = {Rupi\'{c}, Vlatko and Huski\'{c}, Lina and Vrane\v{s}i\'{c}, Nenad and Mu\v{z}ic, Stjepan and Bo\v{z}ac, Romano and Stipi\'{c}, Nikola and Ve\v{s}nik, Ferdinand}, year = {1992}, pages = {175-184}, keywords = {komine maslina, tov pili\'{c}a}, journal = {Krmiva}, volume = {34}, number = {5-6}, issn = {0023-4850}, title = {Komine nasline u tovu pili\'{c}a}, keyword = {komine maslina, tov pili\'{c}a} }
@article{article, author = {Rupi\'{c}, Vlatko and Huski\'{c}, Lina and Vrane\v{s}i\'{c}, Nenad and Mu\v{z}ic, Stjepan and Bo\v{z}ac, Romano and Stipi\'{c}, Nikola and Ve\v{s}nik, Ferdinand}, year = {1992}, pages = {175-184}, keywords = {olive cake, fattening chickens}, journal = {Krmiva}, volume = {34}, number = {5-6}, issn = {0023-4850}, title = {Olive cake in fattening chickens}, keyword = {olive cake, fattening chickens} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font