Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837928

KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA


Hasnaš, Ivana
KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 837928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA
(Minced lard - traditional product of Međimurje)

Autori
Hasnaš, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
35

Mentor
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka

Ključne riječi
kosana mast ; tehnološki proces ; mikrobiološka pretraga ; kemijska pretraga
(minced lard ; technological process ; microbiological analysis ; chemical analisys)

Sažetak
U okviru ovog rada opisana je tehnologija proizvodnje kosane masti odnosno „slanína“ u domaćinstvima na području Međimurja. Prikazani su rezultati istraživanja senzornih svojstava, mikrobiološke pretrage (n=6) i kemijskog sastava kosane masti. Senzornom pretragom nisu utvrđena značajnija odstupanja. Normiranim mikrobiološkim metodama određivan je broj aerobnih mezofilnih bakterija koji je iznosio 5, 93 -7, 87 log10 CFU/g, lipolitičkih bakterija 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g i kvasaca i plijesni 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g. Niti u jednom uzorku nisu utvrđene bakterije iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i enterobakterije.. Rezultati određivanja stupnja kiselosti su pokazivali konstantan rast tijekom pohrane, ali nisu ukazivali na kvarenje. Kemijskom pretragom kosane masti utvrđeno je da se količina vode kretala od 6, 1% do13, 0%, količina masti od 82, 7% do 89, 3%, a pepela od 1, 6% do 3, 5%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 2, 01% do 3, 81%. Dobiveni rezultatu ukazuju da je kosana mast proizvedena u domaćinstvima siguran i zdravstveno ispravan proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hasnaš, Ivana
KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Hasnaš, I. (2016) 'KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasna\v{s}, Ivana}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {kosana mast, tehnolo\v{s}ki proces, mikrobiolo\v{s}ka pretraga, kemijska pretraga}, title = {KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD ME\DJIMURJA}, keyword = {kosana mast, tehnolo\v{s}ki proces, mikrobiolo\v{s}ka pretraga, kemijska pretraga}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasna\v{s}, Ivana}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {minced lard, technological process, microbiological analysis, chemical analisys}, title = {Minced lard - traditional product of Me\djimurje}, keyword = {minced lard, technological process, microbiological analysis, chemical analisys}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font