Pregled bibliografske jedinice broj: 837928
KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA
KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 837928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KOSANA MAST - TRADICIJSKI PROIZVOD MEĐIMURJA
(Minced lard - traditional product of Međimurje)
Autori
Hasnaš, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka
Ključne riječi
kosana mast ; tehnološki proces ; mikrobiološka pretraga ; kemijska pretraga
(minced lard ; technological process ; microbiological analysis ; chemical analisys)
Sažetak
U okviru ovog rada opisana je tehnologija proizvodnje kosane masti odnosno „slanína“ u domaćinstvima na području Međimurja. Prikazani su rezultati istraživanja senzornih svojstava, mikrobiološke pretrage (n=6) i kemijskog sastava kosane masti. Senzornom pretragom nisu utvrđena značajnija odstupanja. Normiranim mikrobiološkim metodama određivan je broj aerobnih mezofilnih bakterija koji je iznosio 5, 93 -7, 87 log10 CFU/g, lipolitičkih bakterija 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g i kvasaca i plijesni 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g. Niti u jednom uzorku nisu utvrđene bakterije iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i enterobakterije.. Rezultati određivanja stupnja kiselosti su pokazivali konstantan rast tijekom pohrane, ali nisu ukazivali na kvarenje. Kemijskom pretragom kosane masti utvrđeno je da se količina vode kretala od 6, 1% do13, 0%, količina masti od 82, 7% do 89, 3%, a pepela od 1, 6% do 3, 5%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 2, 01% do 3, 81%. Dobiveni rezultatu ukazuju da je kosana mast proizvedena u domaćinstvima siguran i zdravstveno ispravan proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb