Pregled bibliografske jedinice broj: 837759
Autentičnost meda
Autentičnost meda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 837759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autentičnost meda
(Authenticity of honey)
Autori
Miljević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
med ; autentičnost ; uvjeti proizvodnje ; prerada ; botaničko podrijetlo ; zemljopisno podrijetlo
(honey ; authenticity ; production conditions ; processing ; botanical origin ; geographical origin)
Sažetak
Med je sladak proizvod kojeg proizvode medonosne pčele iz nektara biljaka i/ili medne rose. U med ne smiju biti dodani nikakvi sastojci niti se smije neka njegova sastavnica ukloniti. Med ne smije imati neprihvatljiv okus, miris ili poprimiti strane tvari tijekom prerade i skladištenja. Ne smije početi fermentirati niti se smije zagrijavati ili obrađivati u tolikoj mjeri da se njegov sastav promijeni i kvaliteta umanji. Autentičnost meda promatra se sa dva aspekta, autentičnost proizvodnje i autentičnost u pogledu deklariranja. Dokazivanje autentičnosti proizvodnje odnosi se na provjeru uvjeta proizvodnje i daljnje prerade meda te provjeru dodatka šećernih sirupa u med. Dokazivanje autentičnosti u pogledu deklariranja odnosi se na provjeru opisa odnosno navođenje botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda, a određuje se kombinacijom metoda koje uključuju senzorsku i peludnu analizu te određivanje fizikalno- kemijskih parametara. U novije vrijeme koriste se moderne instrumentalne tehnike u kombinaciji sa statističkim tehnikama kako bi se pronašli markeri botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija