Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837759

Autentičnost meda


Miljević, Ivana
Autentičnost meda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 837759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Autentičnost meda
(Authenticity of honey)

Autori
Miljević, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
23

Mentor
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
med ; autentičnost ; uvjeti proizvodnje ; prerada ; botaničko podrijetlo ; zemljopisno podrijetlo
(honey ; authenticity ; production conditions ; processing ; botanical origin ; geographical origin)

Sažetak
Med je sladak proizvod kojeg proizvode medonosne pčele iz nektara biljaka i/ili medne rose. U med ne smiju biti dodani nikakvi sastojci niti se smije neka njegova sastavnica ukloniti. Med ne smije imati neprihvatljiv okus, miris ili poprimiti strane tvari tijekom prerade i skladištenja. Ne smije početi fermentirati niti se smije zagrijavati ili obrađivati u tolikoj mjeri da se njegov sastav promijeni i kvaliteta umanji. Autentičnost meda promatra se sa dva aspekta, autentičnost proizvodnje i autentičnost u pogledu deklariranja. Dokazivanje autentičnosti proizvodnje odnosi se na provjeru uvjeta proizvodnje i daljnje prerade meda te provjeru dodatka šećernih sirupa u med. Dokazivanje autentičnosti u pogledu deklariranja odnosi se na provjeru opisa odnosno navođenje botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda, a određuje se kombinacijom metoda koje uključuju senzorsku i peludnu analizu te određivanje fizikalno- kemijskih parametara. U novije vrijeme koriste se moderne instrumentalne tehnike u kombinaciji sa statističkim tehnikama kako bi se pronašli markeri botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Miljević, Ivana
Autentičnost meda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Miljević, I. (2016) 'Autentičnost meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miljevi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {med, autenti\v{c}nost, uvjeti proizvodnje, prerada, botani\v{c}ko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo}, title = {Autenti\v{c}nost meda}, keyword = {med, autenti\v{c}nost, uvjeti proizvodnje, prerada, botani\v{c}ko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miljevi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {honey, authenticity, production conditions, processing, botanical origin, geographical origin}, title = {Authenticity of honey}, keyword = {honey, authenticity, production conditions, processing, botanical origin, geographical origin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font