Pregled bibliografske jedinice broj: 837082
Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću
Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 837082 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću
(Dietary misconceptions among diabetic patients)
Autori
Bashota, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
29
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
Šećerna bolest tip 1; šećerna bolest tip 2; prehrana; zablude
(Diabetes mellitus type 1; Diabetes mellitus type 2; dietary misconceptions)
Sažetak
Šećerna bolest (diabetes mellitus) predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Prehrana ima veliku ulogu u kontroli šećerne bolesti, stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti raširenost zabluda o prehrani među osobama sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj te utvrditi koji parametri utječu na učestalost zabluda među istima. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 138 osoba sa šećernom bolešću. Najveći udio ispitanika (64, 5 %) ima između 2 i 6 zabluda, a svega 6 (4, 3 %) ispitanika nema niti jednu zabludu. Najraširenija zabluda vezana uz prehranu je da „hrana s nižim glikemijskim indeksom je „zdravija“ te ju osobe sa šećernom bolešću mogu jesti u većim količinama“. S obzirom na promatrane parametre utvrđeno je da osobe sa tipom 1 šećerne bolesti imaju manje zabluda od osoba sa tipom 2 (p<0, 001). Kako bi se smanjila raširenost zabluda potrebno je ukazati na važnost edukacije od strane nutricionista te odabira informacija iz pouzdanih izvora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)