Pregled bibliografske jedinice broj: 837041
Utjecaj ciklodekstrina na antioksidacijsku učinkovitost ekstrakta komine masline
Utjecaj ciklodekstrina na antioksidacijsku učinkovitost ekstrakta komine masline, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 837041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ciklodekstrina na antioksidacijsku učinkovitost ekstrakta komine masline
(The impact of cyclodextrins on the antioxidant efficiency of the olive pomace extract)
Autori
Spaić, Markonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
45
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
komina masline ; fenoli ; ciklodekstrini ; antioksidacijska aktivnost
(olive pomace ; phenols ; cyclodextrins ; antioxidant activity)
Sažetak
Nakon proizvodnje maslinovog ulja zaostaje velika količina komine čije direktno odlaganje u okoliš predstavlja veliki ekološki problem. Ponovno iskorištavanje komine masline za izolaciju bioaktivnih komponenata i naknadno za proizvodnju energije izvrsna je mogućnost za održivo zbrinjavanje otpada kojom se ostvaruje i ekološka i ekonomska korist. Naime, polifenoli komine posjeduju dokazano protuupalno i antikancerogeno djelovanje te je stoga komina izvrsna sirovina za izolaciju bioaktivnih sastavnica koje se kasnije koriste kao prirodni aditivi i nutraceutici u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Upravo je zbog toga važno razviti učinkovite i ekološki prihvatljive postupke izolacije i formulacije ekstrakata komine što je zahtjevan proces zbog heterogenosti i kompleksnosti sastava same sirovine kao i vrlo loših tehnoloških parametara dobivenih ekstrakta. U ovom radu istražen je utjecaj uklapanja polifenola komine u inkluzijske komplekse s različitim ciklodekstrinima na različite tipove antioksidacijske aktivnosti. U tom smislu istražen je utjecaj različitih koncentracijskih nivoa β-ciklodekstrina, HP-β-ciklodekstrina, metil-β-ciklodekstrina i γ-ciklodekstrina na antiradikalnu učinkovitost protiv ABTS i DPPH radikala te utjecaj na redukcijski kapacitet dobivenih ekstrakta. Obzirom na dobivene rezultate β-ciklodekstrin i metil- β- ciklodekstrin mogu se smatrati ciklodekstrinima izbora u formulaciji suhog ekstrakta komine masline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)