Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 836873

Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?


Pušeljić, Jelena
Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb


CROSBI ID: 836873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?
(WHAT DO WE KNOW OF NITROSAMINES AND THEIR HARMFUL EFFECTS?)

Autori
Pušeljić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2016

Stranica
50

Mentor
Žuntar, Irena

Ključne riječi
nitrozamini; NDMA; prerađeno meso; crveno meso; toksikologija hrane; kancerogenost; IARC; duhan; slad; guma; kozmetika; pitka voda; zrak; industrija; radna mjesta
(Nitrosamines; NDMA; processed meat; red meat; food toxicology; carcinogenicity; IARC; tobacco; malt; rubber; cosmetics; drinking water; air; industry; workplace)

Sažetak
Nitrozamini su spojevi opće strukture R1N(-R2)-N=O. Nastaju oksidacijom amina (najčešće sekundarnih ili tercijarnih) pomoću nitrozacijskog agensa (nitratni anhidrid) u procesu koji se zove nitrozacija. Oko 90% ih je kancerogeno za većinu pokusnih životinja i reproduktivno su toksični. Oni su indirektni karcinogeni što znači da se aktiviraju biotransformacijom u organizmu čovjeka. Aktivni oblik su različiti alkilirajući spojevi koji stvaraju DNA adukte. Posebno su djelotvorni kada se apsorbiraju kroz duži period u malim dozama. Nitrozamine nalazimo u hrani, proizvodima od slada, duhanu, gumenim proizvodima, kozmetici, vodi, zraku, poljoprivrednim kemikalijama, te u radnom okruženju metaloprerađivačke industrije, u štavionicama, u industriji gume i u proizvodnji raketnog goriva. Osim toga, mogu nastati i u organizmu čovjeka in vivo. Čovjek je izložen uvjerljivo najvećim koncentracijama nitrozamina pušenjem i preko duhanskih proizvoda, ali najčešće putem prehrane koja uključuje suhomesnate proizvode, prženu hranu, dimljenu konzerviranu hranu, hranu podvrgnutoj sušenju, sir, riblje proizvode i pivo. Prerađeno meso se povezuje s karcinomom debelog crijeva, međutim, konzumiranje ovakve hrane u normalnim količinama neće imati štetan utjecaj na zdravlje ako se primjenjuje princip raznovrsne i umjerene prehrane koja uključuje npr. vlakna i antioksidanse. Nitrozamini u vodi za piće, zraku, kozmetici i gumenim proizvodima su prisutni u dosta niskim koncentracijama, dok su na radnim mjestima moguće veće razine izloženosti. Današnje količine nitrozamina su manje zabrinjavajuće nego što su bile u prošlosti, ali oprez i dalje stoji. Neke od ovih kategorija se sada strogo kontroliraju i ne predstavljaju veliku opasnost dok se za druge očekuju daljnje kontrole i postavljanje zakonske regulative kako bi situacija ostala pod kontrolom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Žuntar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pušeljić, Jelena
Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
Pušeljić, J. (2016) 'Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pu\v{s}elji\'{c}, Jelena}, year = {2016}, pages = {50}, keywords = {nitrozamini, NDMA, prera\djeno meso, crveno meso, toksikologija hrane, kancerogenost, IARC, duhan, slad, guma, kozmetika, pitka voda, zrak, industrija, radna mjesta}, title = {\v{S}to znamo o nitrozaminima i njihovim \v{s}tetnim u\v{c}incima?}, keyword = {nitrozamini, NDMA, prera\djeno meso, crveno meso, toksikologija hrane, kancerogenost, IARC, duhan, slad, guma, kozmetika, pitka voda, zrak, industrija, radna mjesta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pu\v{s}elji\'{c}, Jelena}, year = {2016}, pages = {50}, keywords = {Nitrosamines, NDMA, processed meat, red meat, food toxicology, carcinogenicity, IARC, tobacco, malt, rubber, cosmetics, drinking water, air, industry, workplace}, title = {WHAT DO WE KNOW OF NITROSAMINES AND THEIR HARMFUL EFFECTS?}, keyword = {Nitrosamines, NDMA, processed meat, red meat, food toxicology, carcinogenicity, IARC, tobacco, malt, rubber, cosmetics, drinking water, air, industry, workplace}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font