Pregled bibliografske jedinice broj: 836873
Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?
Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
CROSBI ID: 836873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Što znamo o nitrozaminima i njihovim štetnim učincima?
(WHAT DO WE KNOW OF NITROSAMINES AND THEIR HARMFUL EFFECTS?)
Autori
Pušeljić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
50
Mentor
Žuntar, Irena
Ključne riječi
nitrozamini; NDMA; prerađeno meso; crveno meso; toksikologija hrane; kancerogenost; IARC; duhan; slad; guma; kozmetika; pitka voda; zrak; industrija; radna mjesta
(Nitrosamines; NDMA; processed meat; red meat; food toxicology; carcinogenicity; IARC; tobacco; malt; rubber; cosmetics; drinking water; air; industry; workplace)
Sažetak
Nitrozamini su spojevi opće strukture R1N(-R2)-N=O. Nastaju oksidacijom amina (najčešće sekundarnih ili tercijarnih) pomoću nitrozacijskog agensa (nitratni anhidrid) u procesu koji se zove nitrozacija. Oko 90% ih je kancerogeno za većinu pokusnih životinja i reproduktivno su toksični. Oni su indirektni karcinogeni što znači da se aktiviraju biotransformacijom u organizmu čovjeka. Aktivni oblik su različiti alkilirajući spojevi koji stvaraju DNA adukte. Posebno su djelotvorni kada se apsorbiraju kroz duži period u malim dozama. Nitrozamine nalazimo u hrani, proizvodima od slada, duhanu, gumenim proizvodima, kozmetici, vodi, zraku, poljoprivrednim kemikalijama, te u radnom okruženju metaloprerađivačke industrije, u štavionicama, u industriji gume i u proizvodnji raketnog goriva. Osim toga, mogu nastati i u organizmu čovjeka in vivo. Čovjek je izložen uvjerljivo najvećim koncentracijama nitrozamina pušenjem i preko duhanskih proizvoda, ali najčešće putem prehrane koja uključuje suhomesnate proizvode, prženu hranu, dimljenu konzerviranu hranu, hranu podvrgnutoj sušenju, sir, riblje proizvode i pivo. Prerađeno meso se povezuje s karcinomom debelog crijeva, međutim, konzumiranje ovakve hrane u normalnim količinama neće imati štetan utjecaj na zdravlje ako se primjenjuje princip raznovrsne i umjerene prehrane koja uključuje npr. vlakna i antioksidanse. Nitrozamini u vodi za piće, zraku, kozmetici i gumenim proizvodima su prisutni u dosta niskim koncentracijama, dok su na radnim mjestima moguće veće razine izloženosti. Današnje količine nitrozamina su manje zabrinjavajuće nego što su bile u prošlosti, ali oprez i dalje stoji. Neke od ovih kategorija se sada strogo kontroliraju i ne predstavljaju veliku opasnost dok se za druge očekuju daljnje kontrole i postavljanje zakonske regulative kako bi situacija ostala pod kontrolom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita