Pregled bibliografske jedinice broj: 836328
Analiza stavova generacije Y o funkcionalnoj hrani
Analiza stavova generacije Y o funkcionalnoj hrani, 2016., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 836328 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza stavova generacije Y o funkcionalnoj hrani
(Analysis generation Y´s attitudes about functional food)
Autori
Gajić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
70
Mentor
Pandža Bajs, Irena
Ključne riječi
Funkcionalna hrana; stavovi; generacija Y; demografski pokazatelji
(Functional foods; attitudes; Generation Y; demographic indicators)
Sažetak
Predmet ovog rada odnosi se na analizu stavova generacije Y o funkcionalnoj hrani. Ciljevi ovog rada su analiza stavova potrošača generacije Y o funkcionalnoj hrani te analiza utjecaja demografskih pokazatelja na stavove generacije Y o funkcionalnoj hrani. Generacija Y rođena između 1977. i 2000. godine, koja se po svojim obilježjima, vrijednostima i stilu života znatno razlikuje od prethodnih generacija te je zbog toga odabrana kao uzorak na kojem je provedeno primarno istraživanje (Zemke, Raines i Filipczak, 2000). S druge strane proizvodnja funkcionalne i eko hrane sve je jači temelj suvremene prehrambene industrij, što stvara potrebu za istraživanjem ovog segmenta potrošača te njihovih stavova o funkcionalnoj hrani.Prema rezultatima provedenog primarnog istraživanja uočeno je da ispitanici generacije Y u Hrvatskoj imaju sličnosti sa prethodno provedenim istraživanjima na drugim tržištima (Urala, Lähteenmäki 2004 ; Jeżewsk Zychowicz 2009) te prema oba istraživanja smatraju da konzumiranje funkcionalne hrane stvara osjećaj ugode, da lako uviđaju benefite koje nosi funkcionalna hrana, baš kao i to da ona može reducirati lijekove te da nije namijenjena je osobama koje imaju problema sa zdravljem, već i zdravim osobama. Prema odgovorima svih ispitanika generacije Y vidljivo je da su stavovi ispitanika negativni o tome da je funkcionalnu hranu namijenjena je osobama koje imaju problema sa zdravljem, a ne zdravim osobama te oni smatraju da takva hrana ima pozitivan utjecaj na sve osobe baš kao i ispitanici drugih istraživanja. Rezultati istraživanja u Hrvatskoj odstupaju od rezultata drugih istraživanja prema tome što ispitanici generacije Y u Hrvatskoj smatraju da je cijena takve hrane visoka, jer su kao ključni čimbenici zbog kojih ispitanici ne konzumiraju funkcionalnu hranu navedeni su nedostatak vremena i novca Većina ispitanika nema izražen pozitivan ili negativan stav o funkcionalnoj hrani, što upravo možemo povezati sa time da su potrošači nedovoljno informirani kako u zemlji tako i u svijetu. Demografski značajne razlike su u stupnju obrazovanja, kod ispitanika u dobi od 20 do 32, kod ispitanika sa mjesečnim dohotkom od 3001 kune do 6000 kune te prema radnom statusu što je detaljno objašnjeno u samom radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija