Pregled bibliografske jedinice broj: 836131
Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline
Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 836131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline
(Lactic acid production from lignocellulosic hydrolysates and influence of furfural on growth and activity of lactic acid bacteria)
Autori
Kostić, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
65
Mentor
Šantek, Božidar
Neposredni voditelj
Trontel, Antonija
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; lignocelulozne sirovine; fermentacija; mliječna kiselina; inhibitori
(lactic acid bacteria; lignocellulose raw material; fermentation; lactic acid; inhibitors)
Sažetak
Mliječna kiselina može se proizvesti fermentacijom jednostavnih ugljikohidrata (mono- i disaharida), polimernih ugljikohidrata (škrob, celuloza) ili sirovina koje sadrže navedene ugljikohidrate (npr. šećerna repa, kukuruzna krupica, pšenična krupica, kukuruzovina, slama). U ovom radu provedeni su uzgoji bakterija mliječne kiseline L. amylovorus DSM 20531T i L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T u modificiranoj MRS podlozi koja kao glavni izvor ugljika sadrži tri jednostavna ugljikohidrata: glukozu, ksilozu i arabinozu. Provedeni su i uzgoji ovih bakterija na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina (kukuruzovine, slame i kukuruznih oklasaka) dobivenih nakon predtretmana s 1, 0%-tnom i 0, 5%- tnom sumpornom kiselinom u visokotlačnom reaktoru (vrijeme zadržavanja 5 min). Mliječna kiselina proizvedena je tijekom uzgoja ovih bakterija iz hidrolizata kukuruzovine i slame dobivenih nakon predtretmana s 0, 5% sumpornom kiselinom u visokotlačnom reaktoru. Bioprocesi su provedeni pri temperaturi od 40°C, brzini okretaja miješala od 150 u minuti i bez regulacije pH vrijednosti. Bakterija L. amylovorus DSM 20531T odabrana je za provođene bioprocesa u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru na hidrolizatima slame i kukuruzovine zbog većeg prinosa mliječne kiseline u odnosu na L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T. Zbog prisutnosti različitih toksičnih spojeva u hidrolizatima lignoceluloznih sirovina određen je i utjecaj različitih koncentracija furfurala (100 – 5000 mg L-1) na rast i aktivnost bakterije L. amylovorus DSM 20531T u MRS podlozi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-9158 - Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina (SPECH-LRM) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb