Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 836131

Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline


Kostić, Alen
Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 836131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline
(Lactic acid production from lignocellulosic hydrolysates and influence of furfural on growth and activity of lactic acid bacteria)

Autori
Kostić, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
65

Mentor
Šantek, Božidar

Neposredni voditelj
Trontel, Antonija

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; lignocelulozne sirovine; fermentacija; mliječna kiselina; inhibitori
(lactic acid bacteria; lignocellulose raw material; fermentation; lactic acid; inhibitors)

Sažetak
Mliječna kiselina može se proizvesti fermentacijom jednostavnih ugljikohidrata (mono- i disaharida), polimernih ugljikohidrata (škrob, celuloza) ili sirovina koje sadrže navedene ugljikohidrate (npr. šećerna repa, kukuruzna krupica, pšenična krupica, kukuruzovina, slama). U ovom radu provedeni su uzgoji bakterija mliječne kiseline L. amylovorus DSM 20531T i L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T u modificiranoj MRS podlozi koja kao glavni izvor ugljika sadrži tri jednostavna ugljikohidrata: glukozu, ksilozu i arabinozu. Provedeni su i uzgoji ovih bakterija na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina (kukuruzovine, slame i kukuruznih oklasaka) dobivenih nakon predtretmana s 1, 0%-tnom i 0, 5%- tnom sumpornom kiselinom u visokotlačnom reaktoru (vrijeme zadržavanja 5 min). Mliječna kiselina proizvedena je tijekom uzgoja ovih bakterija iz hidrolizata kukuruzovine i slame dobivenih nakon predtretmana s 0, 5% sumpornom kiselinom u visokotlačnom reaktoru. Bioprocesi su provedeni pri temperaturi od 40°C, brzini okretaja miješala od 150 u minuti i bez regulacije pH vrijednosti. Bakterija L. amylovorus DSM 20531T odabrana je za provođene bioprocesa u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru na hidrolizatima slame i kukuruzovine zbog većeg prinosa mliječne kiseline u odnosu na L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T. Zbog prisutnosti različitih toksičnih spojeva u hidrolizatima lignoceluloznih sirovina određen je i utjecaj različitih koncentracija furfurala (100 – 5000 mg L-1) na rast i aktivnost bakterije L. amylovorus DSM 20531T u MRS podlozi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-9158 - Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina (SPECH-LRM) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kostić, Alen
Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kostić, A. (2016) 'Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosti\'{c}, Alen}, year = {2016}, pages = {65}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, lignocelulozne sirovine, fermentacija, mlije\v{c}na kiselina, inhibitori}, title = {Proizvodanja mlije\v{c}ne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, lignocelulozne sirovine, fermentacija, mlije\v{c}na kiselina, inhibitori}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosti\'{c}, Alen}, year = {2016}, pages = {65}, keywords = {lactic acid bacteria, lignocellulose raw material, fermentation, lactic acid, inhibitors}, title = {Lactic acid production from lignocellulosic hydrolysates and influence of furfural on growth and activity of lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, lignocellulose raw material, fermentation, lactic acid, inhibitors}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font