Pregled bibliografske jedinice broj: 83547
Priprava odabranih prirodnih glukozida hlapljivih spojeva i njihova kromatografska i spektroskopska svojstva
Priprava odabranih prirodnih glukozida hlapljivih spojeva i njihova kromatografska i spektroskopska svojstva // XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2003. str. 46-46 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 83547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava odabranih prirodnih glukozida hlapljivih spojeva i njihova kromatografska i spektroskopska svojstva
(Synthesis of selected naturally occuring glucosides of volatile compounds and their chromatographic and spectroscopic properties)
Autori
Mastelić, Josip ; Jerković, Igor ; Vikić-Topić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2003, 46-46
Skup
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Sažetak
U ekstraktima mnogih aromatičnih biljaka među vodotopljivim spojevima identificirani su glikozidi isparljivih spojeva. Ovisno o aglikonu ovi glikozidi su površinski i biološki aktivni, te skladišna forma arome. U ovom radu sintetizirani su prirodni beta-D-glukopiranozidi benzil alkohola, (± ; )-mentola, (+)-borneola, timola, karvakrola i eugenola po metodi Koenigs Knorr-Zemplén. Struktura spojeva potvrđena je jedno- i dvodimenzijskim 1H i 13C NMR spektrima (COSY, NOESY, HETCOR). beta-Konfiguracija pripremljenih glukozida utvrđena je analizom 1H i 13C kemijskih pomaka i C-H spin-spin sprega kroz jednu vezu, te hidrolizom s beta-glukozidazom. Tetraacetil-beta-D-glukopiranozidi, kao intermedijeri sinteze ili pripravljeni iz glukopiranozida acetiliranjem, analizirani su vezanim sustavom GC-MS. Tetraacetati navedenih glukopiranozida se dobro odjeljuju na HP-101 koloni i imaju karakteristične masene spektre. Dijastereoizomerni tetraacetati glukozida mentola se dobro odjeljuju i identificiraju, što može biti iskorišteno za resoluciju racemične smjese mentola i drugih terpenskih alkohola. Metoda također može biti iskoištena u analitičke svrhe. Dobiveni maseni spektri glukopiranozid-tetraacetata uspoređeni su međusobno ali i sa spektrima njihovih aglukona. U spektrima su identificirani karakteristični ioni aglukonskog i glukopiranozidnog dijela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija