Pregled bibliografske jedinice broj: 835240
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultat, Zagreb
CROSBI ID: 835240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja
(Isolation and properties of the anthocyaninas from different sour cherry cultivars)
Autori
Bušić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultat
Mjesto
Zagreb
Datum
14.10
Godina
2005
Stranica
123
Mentor
Kovač, Spomenka
Ključne riječi
višnje; izolacija; Hplc-MS metoda; antioksidativna aktivnost; DPPH radikal
(Cherries; isolation; HPLC-MS method; antioxidative acitvity; DPPH radical)
Sažetak
Istraživanje obuhvaća izolaciju aktivnih tvari - antocijanina iz nekoliko sorti višanja i utvrđivanje njihove antioksidativne aktivnosti. Kolonskom kromatografijom na Amberlit XAD smoli su izolirani antocijanini iz četiri različite sorte višanja uzgojene u Slavojiji i Baranji: Petrovaradinska, Oblačinska, Erdy Jubileum i Cigančica kod koje je ispitano šest različitih genotipova sorte. Ekstrakcijom u metanolu izolirani su antocijanini iz sorte višnje Oblačinske i Lutovke koje su uzgojene u Austriji. Identifikacija antocijaninskih spojeva izvedena je pomoću HPLC-MS spektrometrije. Korištena je valna duljina od 518 nm. Sve ispitane sorte višanja pokazale su isti antocijaninski profil u kojemu su identificirani cijanidin-3-O-glukozilrutinozid i cijanidin-3-O-rutinozid, dok je u austrijskoj sorti višnje Lutovki bio identificiran i cijanidin-3-O-soforozid. Ukupni sadržaj antocijanina (izražen kao cijanidin-3-Oglukozilrutinozid) je varirao od 2, 7 do 27, 9 mg/100 g višanja, pri čemu je najviši sadržaj imala Oblačinska sorta višnje 27, 9±0, 1 mg/100 g višanja, dok je najniži sadržaj antocijanina imala sorta Erdy Jubileum 2, 7±0, 0 mg/100 g višanja. Za određivanje antioksidativne aktivnosti izoliranih antocijanina korištena je metoda s 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil slobodnim radikalom. Antioksidativna je aktivnost određena spektrofotometrijski mjerenjem redukcije DPPH radikala pri valnoj duljini od 515 nm. U istraživanju je također proučen utjecaj antocijanina na aktivnost gvajacilnih peroksidaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija