Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 835240

Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja


Bušić, Valentina
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultat, Zagreb


CROSBI ID: 835240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja
(Isolation and properties of the anthocyaninas from different sour cherry cultivars)

Autori
Bušić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultat

Mjesto
Zagreb

Datum
14.10

Godina
2005

Stranica
123

Mentor
Kovač, Spomenka

Ključne riječi
višnje; izolacija; Hplc-MS metoda; antioksidativna aktivnost; DPPH radikal
(Cherries; isolation; HPLC-MS method; antioxidative acitvity; DPPH radical)

Sažetak
Istraživanje obuhvaća izolaciju aktivnih tvari - antocijanina iz nekoliko sorti višanja i utvrđivanje njihove antioksidativne aktivnosti. Kolonskom kromatografijom na Amberlit XAD smoli su izolirani antocijanini iz četiri različite sorte višanja uzgojene u Slavojiji i Baranji: Petrovaradinska, Oblačinska, Erdy Jubileum i Cigančica kod koje je ispitano šest različitih genotipova sorte. Ekstrakcijom u metanolu izolirani su antocijanini iz sorte višnje Oblačinske i Lutovke koje su uzgojene u Austriji. Identifikacija antocijaninskih spojeva izvedena je pomoću HPLC-MS spektrometrije. Korištena je valna duljina od 518 nm. Sve ispitane sorte višanja pokazale su isti antocijaninski profil u kojemu su identificirani cijanidin-3-O-glukozilrutinozid i cijanidin-3-O-rutinozid, dok je u austrijskoj sorti višnje Lutovki bio identificiran i cijanidin-3-O-soforozid. Ukupni sadržaj antocijanina (izražen kao cijanidin-3-Oglukozilrutinozid) je varirao od 2, 7 do 27, 9 mg/100 g višanja, pri čemu je najviši sadržaj imala Oblačinska sorta višnje 27, 9±0, 1 mg/100 g višanja, dok je najniži sadržaj antocijanina imala sorta Erdy Jubileum 2, 7±0, 0 mg/100 g višanja. Za određivanje antioksidativne aktivnosti izoliranih antocijanina korištena je metoda s 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil slobodnim radikalom. Antioksidativna je aktivnost određena spektrofotometrijski mjerenjem redukcije DPPH radikala pri valnoj duljini od 515 nm. U istraživanju je također proučen utjecaj antocijanina na aktivnost gvajacilnih peroksidaza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Spomenka Kovač (mentor)

Avatar Url Valentina Bušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bušić, Valentina
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultat, Zagreb
Bušić, V. (2005) 'Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja', magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultat, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{s}i\'{c}, Valentina}, year = {2005}, pages = {123}, keywords = {vi\v{s}nje, izolacija, Hplc-MS metoda, antioksidativna aktivnost, DPPH radikal}, title = {Izolacija i svojstva antocijanina iz razli\v{c}itih sorti vi\v{s}anja}, keyword = {vi\v{s}nje, izolacija, Hplc-MS metoda, antioksidativna aktivnost, DPPH radikal}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{s}i\'{c}, Valentina}, year = {2005}, pages = {123}, keywords = {Cherries, isolation, HPLC-MS method, antioxidative acitvity, DPPH radical}, title = {Isolation and properties of the anthocyaninas from different sour cherry cultivars}, keyword = {Cherries, isolation, HPLC-MS method, antioxidative acitvity, DPPH radical}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font