Pregled bibliografske jedinice broj: 835211
Utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan
Utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 835211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan
(The effect of machine milking on goat udder temperature using changeover experimental design)
Autori
Odorčić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Džidić, Alen
Ključne riječi
Strojna mužnja; Alpina; Infracrvena termografija; Skidanje muzne jedinice; Temperatura
(Machine milking; Alpina; Infrared thermography; Cluster removal; Temperature)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena putem komparacije podataka zabilježenih prije i poslije mužnje metodom infracrvene termografije. Istraživanje utjecaja skidanja muzne jedinice pri različitim postavkama (protok mlijeka od 200 ml/min uz slijepu mužnju trajanja 30-60 sekundi, 200ml/min, 500 ml/min) proučavan je kod alpina pasmine koza. Jedinke su podijeljene u tri skupine po 24 koze gdje su tretmani primijenjivani na svaku kozu tijekom svaka tri od ukupno devet tjedana. Provedeno je mjerenje područja mliječne žlijezde, baze, sredine, vrha te površine cijele sise na 1749 termograma. Za analizu dobivenih podataka korištena su dva miješana linearna modela. Prvi model kao fiksni utjecaj uključuje tretman, područje mjerenja, mjerenje prije i poslije mužnje te interakciju tretmana i opažanja prije i poslije mužnje. U drugi model dodana je interakcija mjerene površine i opažanja prije i poslije mužnje. Oba modela sadrže jedinku kao slučajni utjecaj. Utvrđeno je smanjenje temperature nakon mužnje među svim tretmanima. Najmanja odstupanja u temperaturi zabilježena su pri skidanju muzne jedinice pri protoku mlijeka 500 ml/min u oba modela. Rezultati interakcije mjerene površine i opažanja prije i poslije mužnje pokazali su gradijalno smanjenje temperature od površine mliječne žlijezde.Najmanje odstupanje temperature zabilježeno je u području vrha sise te najveće u području njene baze. Smanjenje temperature moglo bi se objasniti kongestijom tkiva sise uzrokovanom pritiskom sisne gume u fazi kompresije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780460-0407 - Genetski i okolišni utjecaji na muznost i morfologiju vimena ovaca (Džidić, Alen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Alen Džidić
(mentor)