Pregled bibliografske jedinice broj: 834761
Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca
Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 834761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca
(Harvest time influence on phenolic composition and antioxidant properties of sea fennel)
Autori
Mihajlovski, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
31
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
petrovac ; etanolni ekstrakt ; fenoli ; HPLC ; ORAC ; Briggs-Rauscher metoda
(sea fennel ; ethanolic extracts ; phenolics ; HPLC ; ORAC ; Briggs-Rauscher method)
Sažetak
Petrovac (Crithmum maritimum L.) se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu, a posljednjih godina je ponovno otkriven i postao je zvijezda priobalne gastronomije. Iako je ova biljka predmet velikog broja istraživanja, ona su uglavnom usmjerena na ispitivanja eteričnog ulja, dok su istraživanja polarnih komponenti znatno rjeđa. U ovom radu su istraženi kemijski sastav i antioksidacijska aktivnost polarnih ekstrakata petrovca ubranog u različitim periodima vegetacije (veljača, travanj, lipanj, kolovoz, listopad i prosinac). Fenolni spojevi u ekstraktima određeni su HPLC tehnikom, dok su za određivanje antioksidacijske aktivnosti korištene ORAC i Briggs-Rauscher. Dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima prethodnih istraživanja koja su uključivala određivanje ukupnih fenola metodom flavonoida i neflavonoida, klorogenske kiseline te biološke aktivnosti uzoraka metodama FRAP i DPPH. Iz dobivenih rezultata izvedeni su zaključci o promjenama u sastavu i svojstvima petrovca u različitim periodima vegetacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)