Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834761

Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca


Mihajlovski, Marija
Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 834761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca
(Harvest time influence on phenolic composition and antioxidant properties of sea fennel)

Autori
Mihajlovski, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
31

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
petrovac ; etanolni ekstrakt ; fenoli ; HPLC ; ORAC ; Briggs-Rauscher metoda
(sea fennel ; ethanolic extracts ; phenolics ; HPLC ; ORAC ; Briggs-Rauscher method)

Sažetak
Petrovac (Crithmum maritimum L.) se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu, a posljednjih godina je ponovno otkriven i postao je zvijezda priobalne gastronomije. Iako je ova biljka predmet velikog broja istraživanja, ona su uglavnom usmjerena na ispitivanja eteričnog ulja, dok su istraživanja polarnih komponenti znatno rjeđa. U ovom radu su istraženi kemijski sastav i antioksidacijska aktivnost polarnih ekstrakata petrovca ubranog u različitim periodima vegetacije (veljača, travanj, lipanj, kolovoz, listopad i prosinac). Fenolni spojevi u ekstraktima određeni su HPLC tehnikom, dok su za određivanje antioksidacijske aktivnosti korištene ORAC i Briggs-Rauscher. Dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima prethodnih istraživanja koja su uključivala određivanje ukupnih fenola metodom flavonoida i neflavonoida, klorogenske kiseline te biološke aktivnosti uzoraka metodama FRAP i DPPH. Iz dobivenih rezultata izvedeni su zaključci o promjenama u sastavu i svojstvima petrovca u različitim periodima vegetacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihajlovski, Marija
Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Mihajlovski, M. (2016) 'Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihajlovski, Marija}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {petrovac, etanolni ekstrakt, fenoli, HPLC, ORAC, Briggs-Rauscher metoda}, title = {Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca}, keyword = {petrovac, etanolni ekstrakt, fenoli, HPLC, ORAC, Briggs-Rauscher metoda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihajlovski, Marija}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {sea fennel, ethanolic extracts, phenolics, HPLC, ORAC, Briggs-Rauscher method}, title = {Harvest time influence on phenolic composition and antioxidant properties of sea fennel}, keyword = {sea fennel, ethanolic extracts, phenolics, HPLC, ORAC, Briggs-Rauscher method}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font