Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834710

Zelena lucerna u hranidbi crne slavonske svinje


Gvozddanović, Kristina; Galović, Dalida; Margeta, Polona; Radišić, Žarko; Margeta, Vladimir
Zelena lucerna u hranidbi crne slavonske svinje // Zbornik sažetaka Krmiva 2016 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 20-21 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 834710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zelena lucerna u hranidbi crne slavonske svinje
(The green alfalfa in Black Slavonian pig feeding)

Autori
Gvozddanović, Kristina ; Galović, Dalida ; Margeta, Polona ; Radišić, Žarko ; Margeta, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Krmiva 2016 / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2016, 20-21

Skup
23. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2016

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2016. - 03.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
crna slavonska svinja ; hranida ; zelena lucerna
(Black Slavonian pigs ; feeding ; green alfalfa)

Sažetak
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka. Nastala je provođenjem planske selekcije od četiri pasmine lasaste mangulice, poland kine, berkšira i kornvola. Uzgoj navedene pasmine podrazumijeva njezino držanje na otvorenim površinama (pašnjaci, livade, šume) gdje joj je omogućen pronalazak hrane koja će dijelom zadovoljiti njezine potrebe. Osnovu hranidbe crnih slavonskih svinja čini zelena krma (lucerna i stočni grašak), leguminoze (ječam, kukuruz, soja) i prekrupa žitarica. Hranidba zelenom lucernom provodi se tijekom od razdoblja proljeća do jeseni. Obzirom na to da je uzgoj crnih svinja najpogodniji zbog proizvodnje sirovina za dobivanje trajnih suhomesnatih proizvoda (kulen, kobasica), hranidba svinja treba biti u skladu s time. Obrocima se treba zadovoljiti potreba svinja za dovoljno hranjivih tvari tijekom dana bez da se forsira ostvarivanje visokih dnevnih prirasta. Količina smjese tijekom dana iznosi 1, 6 kg s 16% sirovih bjelančevina i 12, 5 MJ ME/kg. Ostatak obroka treba činiti zelena lucerna ili neko drugo balastno krmivo. Hranidbom u ranom tovu koji traje 8 mjeseci moguće je ostvariti tjelesnu masu od 100 kg. Držanjem svinja na otvorenom uz hranu koja im je prirodno dostupna te dohranom s kukuruzom postižu se završne tjelesne mase od 150 kg u dobi od 15 do 18 mjeseci. Hranidbom crnih svinja tradicionalnim krmivima koji uključuju hrastove šume i pašnjake uz dohranu krmivima proizvedenima na obiteljskim gospodarstvima utječe se na kemijski sastav mesa te postizanje bolje kvalitete polovica namijenjenih proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-3396 - Znanstveno brendiranje svinjskog mesa (SciBra Pork) (Kušec, Goran, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Gvozddanović, Kristina; Galović, Dalida; Margeta, Polona; Radišić, Žarko; Margeta, Vladimir
Zelena lucerna u hranidbi crne slavonske svinje // Zbornik sažetaka Krmiva 2016 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 20-21 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Gvozddanović, K., Galović, D., Margeta, P., Radišić, Ž. & Margeta, V. (2016) Zelena lucerna u hranidbi crne slavonske svinje. U: Lulić, S. (ur.)Zbornik sažetaka Krmiva 2016.
@article{article, author = {Gvozddanovi\'{c}, Kristina and Galovi\'{c}, Dalida and Margeta, Polona and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Margeta, Vladimir}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2016}, pages = {20-21}, keywords = {crna slavonska svinja, hranida, zelena lucerna}, title = {Zelena lucerna u hranidbi crne slavonske svinje}, keyword = {crna slavonska svinja, hranida, zelena lucerna}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gvozddanovi\'{c}, Kristina and Galovi\'{c}, Dalida and Margeta, Polona and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Margeta, Vladimir}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2016}, pages = {20-21}, keywords = {Black Slavonian pigs, feeding, green alfalfa}, title = {The green alfalfa in Black Slavonian pig feeding}, keyword = {Black Slavonian pigs, feeding, green alfalfa}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font