Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834602

Redoslijed uvođenja namirnica kod dohrane dojenčadi s područja grada Zagreba


Šivak, Mia
Redoslijed uvođenja namirnica kod dohrane dojenčadi s područja grada Zagreba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Redoslijed uvođenja namirnica kod dohrane dojenčadi s područja grada Zagreba
(Order of introduced foods during complementary feeding in infants from Zagreb)

Autori
Šivak, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
27

Mentor
Rumbak, Ivana

Ključne riječi
prehrana; dojenje; dohrana; dojenčad; namirnice; smjernice
(nutrition; breast-feeding; complementary feeding; infants; nutrients; guidelines)

Sažetak
Pravovremeno uvođenje krute hrane neophodno je zbog dostupnosti svih hranjivih tvari prilikom razvoja djeteta, međutim u praksi različiti kulturni i socioekonomski faktori mogu utjecati na odstupanje od preporuka o vremenu, vrsti i količini ponuđenih namirnica. Cilj ovog rada bio je istražiti koje su preferirane namirnice u provođenju dohrane, koji je redoslijed i dob njihova uvođenja, utvrditi jesu li u skladu s preporukama te provjeriti mogući utjecaj parametara kao što su obrazovanje i dob majke. U istraživanju je sudjelovalo 59 ispitanika, od čega 28 dječaka i 31 djevojčica, u dobi od 3 mjeseca do 2 godine. Anketnim upitnikom prikupljeni su podaci o djetetu i o majci. Rezultati su pokazali da je 52% majki započelo s dohranom u 5. mjesecu, a 27% u 6. mjesecu djetetova života. Kao prva uvedena namirnica najčešće je korištena jabuka (s frekvencijom od 27, 1%). Najveće odstupanje od preporuka u rezultatima istraživanja uočeno je kod uvođenja žitarica i svježeg cijeđenog soka koji su u djetetovu prehranu uvedeni prekasno s obzirom na preporuke. Pri usporedbi povezanosti obrazovanja i dobi majke sa drugim varijablama nije uočena statistički značajna razlika, osim kod povezanosti dobi majke i dobi uvođenja dohrane, gdje je uočena statistički značajna razlika (F=4, 82 ; p<0, 05). Potrebno je provesti opsežnija istraživanja koja bi obuhvatila reprezentativan uzorak s većim brojem ispitanika kako bi potvrdili rezultate ovog preliminarnog istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šivak, Mia
Redoslijed uvođenja namirnica kod dohrane dojenčadi s područja grada Zagreba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šivak, M. (2016) 'Redoslijed uvođenja namirnica kod dohrane dojenčadi s područja grada Zagreba', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ivak, Mia}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {prehrana, dojenje, dohrana, dojen\v{c}ad, namirnice, smjernice}, title = {Redoslijed uvo\djenja namirnica kod dohrane dojen\v{c}adi s podru\v{c}ja grada Zagreba}, keyword = {prehrana, dojenje, dohrana, dojen\v{c}ad, namirnice, smjernice}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ivak, Mia}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {nutrition, breast-feeding, complementary feeding, infants, nutrients, guidelines}, title = {Order of introduced foods during complementary feeding in infants from Zagreb}, keyword = {nutrition, breast-feeding, complementary feeding, infants, nutrients, guidelines}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font