Pregled bibliografske jedinice broj: 834600
Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba
Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba
(Knowledge and habits related to dietary fiber intake in subjects from City of Zagreb)
Autori
Hanžić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
32
Mentor
Rumbak, Ivana
Ključne riječi
prehrambena vlakna; prehrambene navike; izvori prehrambenih vlakana; znanje o vlaknima; označavanje hrane
(dietary fiber; eating habits; sources of fiber; knowledge about fiber; food labeling)
Sažetak
Brojne studije povezuju unos prehrambenih vlakana sa smanjenim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, konstipacije, pretilosti te određenih malignih oboljenja. Ovo istraživanje dijelom je imalo za cilj procijeniti prehrambene navike ispitanika s područja grada Zagreba vezane za unos prehrambenih vlakana, utvrditi razinu znanja ispitanika o prehrambenim vlaknima te porijeklo informacija o vlaknima i učestalost navike čitanja deklaracije. U istraživanju je sudjelovalo 734 ispitanika koji su ispunili upitnik o prehrambenim vlaknima čiji je koordinator bio CI&DETS istraživački centar. Utvrđeno je da je unos namirnica bogatih prehrambenim vlaknima u Hrvatskoj relativno nizak i nije u skladu s preporukama. Velik broj ispitanika (83, 1%) prepoznaje važnost prehrambenih vlakana u smislu spriječavanja i/ili liječenja raznih bolesti, međutim opće znanje o prehrambenim vlaknima je manjkavo. Internet je najčešći izvor informacija o prehrambenim vlaknima. Ispitanici u prosjeku samo ponekad (M=3, 36 ; skala 1-6) uzimaju u obzir podatke s deklaracije, a rijetko se informiraju koliko proizvod sadrži vlakana (M=2, 06). Na temelju rezultata može se zaključiti da postoji potreba za edukacijom opće populacije o prehrambenim vlaknima s ciljem formiranja poželjnih prehrambenih navika kojima će se povećati njihov unos.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija