Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834600

Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba


Hanžić, Ivona
Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba
(Knowledge and habits related to dietary fiber intake in subjects from City of Zagreb)

Autori
Hanžić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
32

Mentor
Rumbak, Ivana

Ključne riječi
prehrambena vlakna; prehrambene navike; izvori prehrambenih vlakana; znanje o vlaknima; označavanje hrane
(dietary fiber; eating habits; sources of fiber; knowledge about fiber; food labeling)

Sažetak
Brojne studije povezuju unos prehrambenih vlakana sa smanjenim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, konstipacije, pretilosti te određenih malignih oboljenja. Ovo istraživanje dijelom je imalo za cilj procijeniti prehrambene navike ispitanika s područja grada Zagreba vezane za unos prehrambenih vlakana, utvrditi razinu znanja ispitanika o prehrambenim vlaknima te porijeklo informacija o vlaknima i učestalost navike čitanja deklaracije. U istraživanju je sudjelovalo 734 ispitanika koji su ispunili upitnik o prehrambenim vlaknima čiji je koordinator bio CI&DETS istraživački centar. Utvrđeno je da je unos namirnica bogatih prehrambenim vlaknima u Hrvatskoj relativno nizak i nije u skladu s preporukama. Velik broj ispitanika (83, 1%) prepoznaje važnost prehrambenih vlakana u smislu spriječavanja i/ili liječenja raznih bolesti, međutim opće znanje o prehrambenim vlaknima je manjkavo. Internet je najčešći izvor informacija o prehrambenim vlaknima. Ispitanici u prosjeku samo ponekad (M=3, 36 ; skala 1-6) uzimaju u obzir podatke s deklaracije, a rijetko se informiraju koliko proizvod sadrži vlakana (M=2, 06). Na temelju rezultata može se zaključiti da postoji potreba za edukacijom opće populacije o prehrambenim vlaknima s ciljem formiranja poželjnih prehrambenih navika kojima će se povećati njihov unos.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hanžić, Ivona
Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hanžić, I. (2016) 'Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s područja grada Zagreba', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Han\v{z}i\'{c}, Ivona}, year = {2016}, pages = {32}, keywords = {prehrambena vlakna, prehrambene navike, izvori prehrambenih vlakana, znanje o vlaknima, ozna\v{c}avanje hrane}, title = {Znanje i navike vezane za unos prehrambenih vlakana u ispitanika s podru\v{c}ja grada Zagreba}, keyword = {prehrambena vlakna, prehrambene navike, izvori prehrambenih vlakana, znanje o vlaknima, ozna\v{c}avanje hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Han\v{z}i\'{c}, Ivona}, year = {2016}, pages = {32}, keywords = {dietary fiber, eating habits, sources of fiber, knowledge about fiber, food labeling}, title = {Knowledge and habits related to dietary fiber intake in subjects from City of Zagreb}, keyword = {dietary fiber, eating habits, sources of fiber, knowledge about fiber, food labeling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font