Pregled bibliografske jedinice broj: 834596
Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa
Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa // Hrvatska prirodna bogatstva / Neidhardt, Velimir ; Zelić, Mirko (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2016. str. 225-240
CROSBI ID: 834596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa
(Autochthon breeds as part of animal genetic resources)
Autori
Mioč, Boro ; Ivanković, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Hrvatska prirodna bogatstva
Urednik/ci
Neidhardt, Velimir ; Zelić, Mirko
Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Grad
Zagreb
Godina
2016
Raspon stranica
225-240
ISBN
978-953-347-089-4
Ključne riječi
autohtone pasmine, genetski resursi, očuvanje, korištenje
(autochthon breeds, genetic resources, conservation, utilization)
Sažetak
Biološka raznolikost kao sveukupna različitost života na Zemlji, nastala evolucijom i specijalizacijom temeljni je uvjet opstanka i uzgojnog napretka živog svijeta. Nemoguće je ukloniti bilo koju sastavnicu ekoloških sustava bez posljedica i narušavanja ravnoteže. Razina izumiranja biljnih i životinjskih vrsta danas je između stotinu i tisuću puta viša od one do koje bi došlo spontano u prirodi, odnosno ona koja nastaje prirodnom selekcijom. Glavnina stočarske proizvodnje temelji se na 14 životinjskih vrsta koje potrošačima osiguravaju oko 90 % opskrbe hranom životinjskog podrijetla (FAO, 2006). U ukupnoj proizvodnji hrane, udomaćene pasmine sudjeluju s 30 do 40 % (FAO, 2006). Rezultati gotovo dvanaest tisućljetnog uzgojnog rada čovjeka na razvoju i proizvodnom prilagođavanju pogodnih udomaćenih vrsta manifestiraju se u više od 8 000 pasmina različitih vrsta domaćih životinja rasprostranjenih diljem svijeta. Pretpostavke naglog povećanja broja stanovnika na više od osam milijardi do 2050. godine (FAO, 2007) te znatnog povećanja proizvodnje i potrošnje hrane životinjskog podrijetla nameću potrebu održavanja svih raspoloživih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u funkciji učinkovitije proizvodnje hrane u zadanom okruženju. Industrijalizacija proizvodnje, tržišno gospodarstvo i nove tehnologije pogodovale su širenju visoko proizvodnih pasmina, uglavnom na štetu brojnih izvornih pasmina skromnijih proizvodnih osobina. Međutim, samo bogatstvo izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja čini proizvodnju hrane sigurnom u dinamičkoj promijeni proizvodnog okruženja, posebice u najavljenim i očekivanim klimatskim promjenama. Ne treba zaboraviti da upravo izvorne pasmine u sebi objedinjuju cijeli niz neposrednih i posrednih koristi. Izvorne pasmine su u proizvodnji hrane nerijetko podcijenjene iako su, posebice u gospodarski manje razvijenim zemljama, ključne za dostatnu opskrbu pučanstva hranom. Prilagođene su različitim uvjetima okoliša, otporne prema različitim bolestima i skromne u pogledu potreba za hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb