Pregled bibliografske jedinice broj: 833614
Utjecaj ekološkog načina proizvodnje na antioksidacijsku aktivnost i organoleptička svojstva vina
Utjecaj ekološkog načina proizvodnje na antioksidacijsku aktivnost i organoleptička svojstva vina, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 833614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekološkog načina proizvodnje na antioksidacijsku aktivnost i organoleptička svojstva vina
(Impact of ecological production on antioxidant activity and organoleptic properties of wine)
Autori
Knapić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
06.07
Godina
2016
Stranica
65
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
polifenoli; vino; antioksidansi; ekološka proizvodnja
(phenolics; wine; antioxidants; ecological production)
Sažetak
Polifenoli prisutni u vinu, kojima su osobito bogate crne sorte vina, puno su istraživani zbog svojih brojnih bioloških učinaka. Na udio polifenola u vinu primarno utječu sorta, klimatski uvjeti i lokalitet, dok je važnost utjecaja načina proizvodnje još uvijek upitna. U okviru ovog istraživanja pokušao se utvrditi utjecaj načina proizvodnje vina (ekološki ili konvencionalni)na udio polifenola i antioksidativnu aktivnost vina te neka organoleptička svojstva. Analizira ni su uzorci ukupno 38 crnih i bijelih vina s područja Republike Hrvatske. Udio ukupnih polifenola, određen Folin-Ciocalteau metodom, kretao se od 0, 38 do 2, 73 mg/mL u crnim vinima, te 0, 19 do 0, 47 mg GAE/ml u bijelim vinima. Antioksidativna aktivnost vina određena je DPPH metodom, vrijednosti su se kretale od 19, 71 do 208, 5 mmol AAE/L u crnim, te 2, 84 do 26, 05 mmol AAE/L u bijelim vinima. Spektrofotometrijski određivan udio antocijana kretao se od 1, 20 do 51, 6 mg/L u crnim i od 0, 60 do 1, 25 mg/L u bijelim vinima. Nakon provedenih istraživanja, utvrđeno je da način uzgoja i proizvodnje vina ne utječe bitno na koncentracije ukupnih fenola, antocijana i na antiradikalnu aktivnosti u crnim vinima. Kod bijelih vina, utvrđene su značajno više vrijednosti udjela polifenola i antiradikalne aktivnosti u ekološli proizvedenim vinima. Usporedbom kemijskog sastava crnih i bijelih vina, utvrđeno je da su crna vina, bez obzira na način proizvodnje, bogatija polifenolima i antocijanima, te imaju veću antioksidativnu aktivnost. Ispitivanjem organoleptičkih svojstava, utvrđena je značajna korelacija između udjela polifenola u vinima i intenziteta boje vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)