Pregled bibliografske jedinice broj: 833581
Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća
Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 833581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća
(The use of ultrasound as a pretreatment the drying of fruits and vegetables)
Autori
Čelina, Kristian
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2016
Stranica
22
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
predtretman; ultrazvuk visoke snage; sušenje; voće; povrće
(pretreatment; high intensity ultrasound; drying; fruit; vegetables)
Sažetak
Sušenje u prehrambenoj industriji se provodi uporabom toplinske energije, što značajno poskupljuje proizvodnju te podiže cijenu krajnjeg proizvoda. Kako bi se postigla što veća kvaliteta suhog proizvoda u smislu izgleda, teksture i nutritivnih svojstava potrebni su novi načini obrade sirovine. Stoga se prije procesa sušenja uvode različiti predtretmani kojima se skraćuje sam proces i istovremeno poboljšava kvaliteta osušenog proizvoda. Korištenjem predtretmana ultrazvukom potrebno je manje vremena za sušenje proizvoda što dovodi do značajnih ušteda u proizvodnji. Također pospješuje prijenos topline, a uz sušenje primjenjuje se i u nizu drugih prehrambeno-tehnoloških operacija poput sterilizacije, ekstrakcije, odzračivanja, emulgiranja, filtriranja, pojačavanja oksidacije i drugih. Cilj ovog rada je istražiti mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta kao predtretmana u sušenju voća i povrća te procijeniti pozitivne učinke primjene. Kroz rad je prikazano na koji način ultrazvuk djeluje na svojstva tretiranih proizvoda uz primjere provedenih eksperimenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb