Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833581

Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća


Čelina, Kristian
Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 833581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća
(The use of ultrasound as a pretreatment the drying of fruits and vegetables)

Autori
Čelina, Kristian

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2016

Stranica
22

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
predtretman; ultrazvuk visoke snage; sušenje; voće; povrće
(pretreatment; high intensity ultrasound; drying; fruit; vegetables)

Sažetak
Sušenje u prehrambenoj industriji se provodi uporabom toplinske energije, što značajno poskupljuje proizvodnju te podiže cijenu krajnjeg proizvoda. Kako bi se postigla što veća kvaliteta suhog proizvoda u smislu izgleda, teksture i nutritivnih svojstava potrebni su novi načini obrade sirovine. Stoga se prije procesa sušenja uvode različiti predtretmani kojima se skraćuje sam proces i istovremeno poboljšava kvaliteta osušenog proizvoda. Korištenjem predtretmana ultrazvukom potrebno je manje vremena za sušenje proizvoda što dovodi do značajnih ušteda u proizvodnji. Također pospješuje prijenos topline, a uz sušenje primjenjuje se i u nizu drugih prehrambeno-tehnoloških operacija poput sterilizacije, ekstrakcije, odzračivanja, emulgiranja, filtriranja, pojačavanja oksidacije i drugih. Cilj ovog rada je istražiti mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta kao predtretmana u sušenju voća i povrća te procijeniti pozitivne učinke primjene. Kroz rad je prikazano na koji način ultrazvuk djeluje na svojstva tretiranih proizvoda uz primjere provedenih eksperimenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čelina, Kristian
Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čelina, K. (2016) 'Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}elina, Kristian}, year = {2016}, pages = {22}, keywords = {predtretman, ultrazvuk visoke snage, su\v{s}enje, vo\'{c}e, povr\'{c}e}, title = {Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u su\v{s}enju vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {predtretman, ultrazvuk visoke snage, su\v{s}enje, vo\'{c}e, povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}elina, Kristian}, year = {2016}, pages = {22}, keywords = {pretreatment, high intensity ultrasound, drying, fruit, vegetables}, title = {The use of ultrasound as a pretreatment the drying of fruits and vegetables}, keyword = {pretreatment, high intensity ultrasound, drying, fruit, vegetables}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font