Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833414

Pojavnost fumonizina i T-2 toksina u neprocesiranim žitaricama malog i velikog zrna u Hrvatskoj


Pleadin, Jelka; Kudumija, Nina; Frece, Jadranka; Zadravec, Manuela; Mitak, Mario; Markov, Ksenija
Pojavnost fumonizina i T-2 toksina u neprocesiranim žitaricama malog i velikog zrna u Hrvatskoj // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (2016), 1-2; 91-96 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 833414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pojavnost fumonizina i T-2 toksina u neprocesiranim žitaricama malog i velikog zrna u Hrvatskoj
(Incidence of fumonisins and T-2 toxins in unprocessed cereals of small and large grains in Croatia)

Autori
Pleadin, Jelka ; Kudumija, Nina ; Frece, Jadranka ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario ; Markov, Ksenija

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 12 (2016), 1-2; 91-96

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
fumonizini; T-2 toksin; neprocesirane žitarice; Republika Hrvatska
(fumonisins; T-2 toxin; unprocessed cereals; Republic of Croatia)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti pojavnost fuzarijskih mikotoksina fumonizina i T-2 toksina u neprocesiranim žitaricama malog i velikog zrna, uzorkovanih u različitim regijama Republike Hrvatske. Tijekom razdoblja 2014. - 2015. godine uzorkovano je ukupno 174 uzoraka žitarica iz središnje, istočne, zapadne i južne regije te analizirano na količinu fumonizina i T-2 toksina primjenom validiranih imunoenzimskih ELISA metoda. Najveća količina fumonizina određena je u kukuruzu (8900 μg/kg), a T-2 toksina u zobi (75, 2 μg/kg). Tijekom dvogodišnjeg razdoblja fumonizin je detektiran u 84%, a za T-2 toksin u 40% uzoraka žitarica. Količine fumonizina veće od najvećih dopuštenih količina (NDK) za žitarice koje se koriste u prehrani ljudi, propisane Uredbom Komisije 1881/2006, određene su u ukupno pet uzoraka kukuruza, dok vrijednosti veće od najvećih preporučenih količina (NPK) za krmiva koja se koriste u hranidbi životinja definirane Preporukama 2006/576/EC, nisu određene. Usporedbom sa indikativnih razinama T-2 toksina u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica kao hrani i hrani za životinje, pri kojima bi sukladno preporukama Komisije 2013/165/EU bilo potrebno poduzeti određene daljnje mjere, u niti jednom analiziranom uzorku nije određena količina T-2 toksina koja bi upućivala na mogući rizik za zdravlje u ljudi i životinja. Povećane količine fumonizina i T-2 toksina određene u pojedinim uzorcima upućuju na nužnost sustavne kontrole ovih mikotoksina u hrani i hrani za životinje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Mario Mitak (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Kudumija, Nina; Frece, Jadranka; Zadravec, Manuela; Mitak, Mario; Markov, Ksenija
Pojavnost fumonizina i T-2 toksina u neprocesiranim žitaricama malog i velikog zrna u Hrvatskoj // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (2016), 1-2; 91-96 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Pleadin, J., Kudumija, N., Frece, J., Zadravec, M., Mitak, M. & Markov, K. (2016) Pojavnost fumonizina i T-2 toksina u neprocesiranim žitaricama malog i velikog zrna u Hrvatskoj. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (1-2), 91-96.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Kudumija, Nina and Frece, Jadranka and Zadravec, Manuela and Mitak, Mario and Markov, Ksenija}, year = {2016}, pages = {91-96}, keywords = {fumonizini, T-2 toksin, neprocesirane \v{z}itarice, Republika Hrvatska}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Pojavnost fumonizina i T-2 toksina u neprocesiranim \v{z}itaricama malog i velikog zrna u Hrvatskoj}, keyword = {fumonizini, T-2 toksin, neprocesirane \v{z}itarice, Republika Hrvatska} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Kudumija, Nina and Frece, Jadranka and Zadravec, Manuela and Mitak, Mario and Markov, Ksenija}, year = {2016}, pages = {91-96}, keywords = {fumonisins, T-2 toxin, unprocessed cereals, Republic of Croatia}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Incidence of fumonisins and T-2 toxins in unprocessed cereals of small and large grains in Croatia}, keyword = {fumonisins, T-2 toxin, unprocessed cereals, Republic of Croatia} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font