Pregled bibliografske jedinice broj: 833200
Nanočestice u aktivnoj polimernoj ambalaži za pakiranje hrane - predstavljanje knjige
Nanočestice u aktivnoj polimernoj ambalaži za pakiranje hrane - predstavljanje knjige // 9. stručni skup - Funkcionalna hrana u Hrvatskoj- sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
Zagreb, 2016. str. 32-32 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 833200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nanočestice u aktivnoj polimernoj ambalaži za pakiranje hrane - predstavljanje knjige
(Nanoparticles in Active Polymer Food Packaging)
Autori
Rešček, Ana ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Ptiček Siročić, Anita ; Katančić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
9. stručni skup - Funkcionalna hrana u Hrvatskoj- sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
/ - Zagreb, 2016, 32-32
Skup
9. stručni skup - Funkcionalna hrana u Hrvatskoj- sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
nanočestice; pakiranje za hranu; polimeri; karakterizacija
(nanoparticles; food packaging; polymer; characterization)
Sažetak
Razvojem nanotehnologije raste interes za primjenom ambalažnih polimernih nanokompozitnih materijala u prehrambenoj industriji. Dokazano je da nanotehnologija nudi kvalitetna rješenja za primjenu u području pakiranja hrane, čime se omogućuje povećanje svježine i kvalitete hrane, poboljšava njezina sljedivost i sigurnost. Aktivna polimerna ambalaža za pakiranje hrane dizajnira se s ciljem uspostave interakcija s hranom ili s izravnim okolišem upakirane hrane. Upotreba aktivne ambalaže nudi brojna inovativna rješenja za produljenje roka trajanja, održavanja kvalitete te sigurnosti hrane. Navedena saznanja snažna su pokretačka snaga za industriju ambalaže, tj. za razvoj nove i poboljšane ambalaže za pakiranje hrane na konceptu primjene nanočestica. Naime, nanočestice imaju znatno veću specifičnu površinu od čestica na mikrorazini i stoga doprinose unapređenju svojstava materijala. Nadalje, nanočestice mogu i aktivno djelovati na očuvanje hrane te su upravo iz tog razloga polimerni nanokompoziti zanimljivi kao materijali za pakiranje hrane. Predavanje će dati pregled djelovanja pojedinih vrsta nanočestica u različitim aktivnim ambalažnim materijalima za prehrambene proizvode kao što su antimikrobno djelovanje, apsorpcija kisika, blokiranje ultraljubičastog svjetla i propusnost vodene pare, s ciljem očuvanja hrane tijekom transporta, skladištenja i prodaje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Profili:
Ljerka Kratofil Krehula
(autor)
Anita Ptiček Siročić
(autor)
Zvonimir Katančić
(autor)
Zlata Hrnjak-Murgić
(autor)
Ana Rešček
(autor)