Pregled bibliografske jedinice broj: 832875
Društveno odgovorno poslovanje u prehrambenoj industriji
Društveno odgovorno poslovanje u prehrambenoj industriji, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 832875 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Društveno odgovorno poslovanje u prehrambenoj industriji
(Corporate social responsibility in food industry)
Autori
Skračić, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Hadelan, Lari
Ključne riječi
društvena odgovornost; prehrambena industrija
(social responsibility; food industry)
Sažetak
U suvremenim poslovnim uvjetima maksimalizacija profita nije isključivi cilj poduzeća. U situaciji postojanja jake konkurencije društveno odgovorno poslovanje (DOP) koje vodi računa o interesima okruženja u kojemu poduzeće djeluje jedan je od razlikovnih čimbenika koji omogućuje bolji percepciju poduzeća i konkurentsku prednost. Predmet istraživanja ovoga rada je uloga i značaj DOP-a u poduzećima prehrambene industrije u Hrvatskoj. Ciljevi rada su prikazati i analizirati osnovne pojmove u DOP-u, povijesni razvoj društveno odgovornog poslovanja na istražiavanja autora koji su se bavili tom problematikom. Također su naznačene institucije i nacionalne mreže koje se bave pitanjem DOP-a u Hrvatskoj i u svijetu. Metodom deskripcije prikazani su primjeri prakse u hrvatskim poduzećima prehrambene industrije i njihova uspješnost u provođenju DOP-a. Za potrebe rada provedeno je empirijsko istraživanje među hrvatskim studentima te je statističkom metodom utvrđeno da je DOP u prehrambenoj industriji još uvijek za mnoge nepoznat pojam. U zaključnim razmatranjima se ističe kako su se mnoga poduzeća u prehrambenoj industriji orijentirala na DOP kao vodeće sredstvo poslovanja s ciljem postizanja sve veće dobiti, no potrebno je još mnogo kako bi ono došlo u svijest građana.
Izvorni jezik
Hrvatski