Pregled bibliografske jedinice broj: 83191
Kakvoća trupa i neka tehnološka svojstva mesa Hyla kunića hranjenih supstratom iz uzgoja gljiva Pleurotus pulmonarius
Kakvoća trupa i neka tehnološka svojstva mesa Hyla kunića hranjenih supstratom iz uzgoja gljiva Pleurotus pulmonarius // Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, 24 (1994), 1; 136-142 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 83191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća trupa i neka tehnološka svojstva mesa Hyla kunića hranjenih supstratom iz uzgoja gljiva Pleurotus pulmonarius
(Carcass quality and some meat technological properties of the Hyla rabbits fed by a substratum from the production of pleurotus pulmonarius mushrooms)
Autori
Božac, Romano ; Mužic, Stjepan ; Rupić, Vlatko
Izvornik
Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj industriji 24
(1994), 1;
136-142
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kunići; kakvoća trupa; gljive; hranidba
(rabbits;carcasse quality; mushrooms; nutrition)
Sažetak
Izvedeno je istraživanje hranjenja muških Hyla kunića s dijelom supstrata koji ostaje nakon proizvodnje jestive gljive Pleurotus pulmonarius. Istraženi su klaonički pokazatelji trupa i organa kunića, promjene koncentracija H+ iona (pH1 i pH24) u M.triceps brachii, M.semitendineus, M.biceps femoris, M.longissimus dorsi u visini zadnjeg rebra i zadnjeg slabinskog kralješka, osobine vode u M.longissimus dorsi i u M.biceps femoris (regija susjednih mišića), te kalo kuhanja i pečenja istih mišića. Podaci eksperimenta ukazuju da tov kunića s dijelom supstrata iz proizvodnje gljiva nije značajno utjecao na završne težine, kalo kuhanja, komercijalne komade trupa i težinu srca, te na svojstva vode, kalo kuhanja i pečenja mišića buta i M.longissimus dorsi (P>0.05). Kunići kontrolne skupine A imali su signifikantno teže bubrege od skupine B i C, a kunići pokusnih skupina B, C i D imali su signifikantno težu jetru u usporedbi s kunićima koji nisu konzumirali supstrat (P<0,05). U svim istraživanim mišićima kunića skupine C, zabilježen je signifikantno najniži pH24 u odnosu na mišiće skupine A i D (P<0.05). Međutim, i pored spomenutih statističkih razlika, konačna koncentracija H+ iona u mišićima svih pokusnih skupina kunića bila je normalna.
Izvorni jezik
Hrvatski