Pregled bibliografske jedinice broj: 831750
ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA
ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA, 2016., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 831750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA
(PRTOTECTIVE EFFECT OF POLYPHENOLS FROM CHOKEBERRY JUICE AND POWDER (Aronia melanocarpa) ON OXIDATIVE STRESS AND HYPERCHOLESTEROLEMIA IN C57BL MICE)
Autori
Tolić, Mandica-Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2016
Stranica
121
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
oksidacijski stres ; hiperkolesterolemija ; antioksidacijski enzimi ; Aronia melanocarpa ; polifenoli
(oxidative stress ; hypercholesterolemia ; antioxidant enzymes ; Aronia melanocarpa ; polyphenols)
Sažetak
Jedan od najvažnijih sastojaka aronije su polifenolni spojevi, čija je karakteristika visoki antioksidacijski potencijal zbog kojih im se pripisuje sposobnost prevencije različitih bolesti. Cilj ove doktorske disertacije bio je istražiti utjecaj soka i praha aronije na markere oksidacijskog stresa i hiperkolesterolemiju u C57BL miša. In vitro je određen sastav polifenolih komponenti i antioksidacijska aktivnost različitih uzoraka aronije i proizvoda od aronije. Među proizvodima s najvećim udjelom polifenolnih spojeva i posljedično najvećom antioksidacijskom aktivnoću ističu se proizvodi aronije u obliku praha odnosno kapsula. Istraženo je djelovanje dvaju proizvoda aronije na procese lipidne peroksidacije i aktivnost antioksidacijskih enzima (superoksid dizmutaze, katalaze i glutation peroksidaze) u jetri i bubrezima C57BL miševa. Sok i prah aronije su smanjili oksidacijski stres u ispitivanim tkivima tretiranih životinja povećanje aktivnosti antioksidacijskih enzima i smanjenjem stupnja lipidne peroksidacije. Tretman C57BL miševa sokom i prahom aronije imao je povoljan učinak i na lipidni profil seruma. Povoljniji učinak na sve parametre oksidacijskog stresa i lipidnog profila seruma imao je tretman prahom aronije. Dobiveni podaci ukazuju na na važnost konzumacije proizvoda aronije u cilju očuvanja zdravlja i prevencije kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb