Pregled bibliografske jedinice broj: 831746
Ekstrakcija antocijana iz vinskog taloga sorte Merlot primjenom ultrazvuka visokog intenziteta
Ekstrakcija antocijana iz vinskog taloga sorte Merlot primjenom ultrazvuka visokog intenziteta // Knjiga sažetaka za radionicu u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 831746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija antocijana iz vinskog taloga sorte Merlot primjenom ultrazvuka visokog intenziteta
(Extraction of anthocyanins from wine lees of Merlot cultivar with high intensity ultrasound.)
Autori
Dujmić, Filip ; Vidrih, Rajko ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Zlatić, Emil ; Ježek, Damir ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka za radionicu u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
/ Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016
ISBN
978-953-6893-05-8
Skup
Radionica u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.06.2016. - 10.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ekstrakcija; ultrazvuk; vinski talog; antioksidacijska aktivnost; antocijani
(extraction; ultrasound; wine lees; antioxidant activity)
Sažetak
Vinski talog je nus proizvod koji nastaje kod proizvodnije vina. Prema definiciji europske komisije Council Regulation EEC regulation No. 337/79, talog nastao na dnu posude (bačve) koja sadrži vino, poslije fermentacije, za vrijeme skladištenja i drugih dozvoljenih procesa može se nazvati vinskim talogom. U našem radu vinski talog smatramo početnom sirovinom za ekstrakciju fenolnih spojeva preciznije antocijana. Istražen je utjecaj ultrazvukom potpomognute ekstrakcije (UPE) u odnosu na klasičnu ekstrakciju (KE) na količinu ekstrahiranih ukupnih antocijana, AOP određen DPPH metodom i antocijane monomere određene pH diferencijalnom metodom. Kao otapalo korišten je 50% etanol zakiseljen sa 1.5 % mravlje kiseline kako bi osigurali stabilnost antocijana. Definirani su uvjeti tretiranja ultrazvukom pri kojima su postignuta najbolja iskorištenje a ujedno je optimiziran i sam proces ekstrakcije pomoću programa Designe Expert 9.0.3.1.. Istraživanje je provedeno pri različitim vremenima ekstrakcije (2 ; 5, 5 ; 13, 5 ; 21, 5 ; i 25 min), primjenom različitih amplituda ultrazvučnih procesora (30% ; 38% ; 60% ; 82% i 90%) i punog ciklusa ultrazvučnog procesora nominalne snage 200W (UP200S) uz primjenu tri sonde različitog promjera (3 mm ; 14 mm i 40mm), pri temperaturi od 25°C. Ekstrakti su analizirani primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti primjenom DAD i MS/MS detektora pomoću kojeg su identificirani i kvantificirani antocijani prisutni u vinskom talogu sorte „Merlot“. Ukupna antioksidacijska aktivnost određena je spektrofotometrijski DPPH metodom, antocijani monomeri određeni su spektrofotometrijski pH diferencijalnom metodom. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da se primjenom ultrazvuka pri ekstrakciji iz taloga sorte Merlot mogu ostvariti značajno veći prinosi bioaktivnih tvari u ekstraktima. AOP određen DPPH metodom veći je u UPE uzorcima sorte Merlot od 31, 73 % do 55, 59 %, antocijani monomeri od 0, 47 % do 10, 88 %, a ukupnih antocijani od 25, 75 % do 45, 58 % (zbroj pojedinih antocijana identificiranih i kvantificiranih u talogu sorte merlot). Za dobivanje najvećih količina istraživanih bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga sorte Merlot najbolje je upotrijebiti sondu promjera 14 mm uz sljedeće uvjete UPE-a: primijenjena amplituda ultrazvučnog procesora u rasponu od 57, 73 % do 100 % i vrijeme ekstrakcije od 1003, 59 s do 1500 s.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Marko Marelja
(autor)
Damir Ježek
(autor)