Pregled bibliografske jedinice broj: 831499
Pirolitička svojstva važnijih poljoprivrednih energetskih kultura
Pirolitička svojstva važnijih poljoprivrednih energetskih kultura, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 831499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pirolitička svojstva važnijih poljoprivrednih energetskih kultura
(Pyrolys properties of major agricultural energy crops)
Autori
Kontek, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2016
Stranica
44
Mentor
Voća, Neven
Ključne riječi
Biomasa ; energetske kulture ; izgaranje
(Biomass ; energy crops ; combustion)
Sažetak
Masovna upotreba fosilnih goriva opterećena je energetskom neovisnosti EU, ekološkim posljedicama te samim rezervama. Neobnovljivost, cijena i negativan utjecaj na okoliš dovode u pitanje racionalnost korištenja takvih goriva. Suprotnost tome su obnovljivi izvori energije među kojima je biomasa. Neke energetsko iskoristive kulture su Sida hermaphrodita, Miscanthus x giganteus te Arundo donax. Jedna od mogučnosti iskorištenja biomase je njeno rasplinjavanje. Rasplinjavanje s energetskog gledišta je kemijski proces pretvaranja neke krute ili tekuće tvari na primjer ugljena, biomase i sličnih tvari u plin. Osnovni proces rasplinjavanja sastoji se od sušenja, toplinske razgradnje organske tvari ili pirolize, djelomičnog izgaranja plinova, para i ugljena iz biomase i rasplinjavanja ostataka. Sama piroliza kao najvažniji proces u rasplinjavanju se odvija na visokoj temperaturi uz dovedenu toplinu bez prisutnosti kisika i vode nakon koje dobivamo dva proizvoda bioulje i biougljen. Cilj ovog istraživanja je utvrditi mogućnost korištenja energetskih poljoprivrednih kultura kao sirovine za izravno izgaranje, odnosno utvrditi potencijal primjene procesa pirolize upravo s ciljem proizvodnje biulja te biougljena kao energenta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb