Pregled bibliografske jedinice broj: 831282
Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje
Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 831282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i
antocijana u soku višnje
(Infulence of glucose and sucrose on phenol and
anthocyanin content in sour cherry juice)
Autori
Barbarić, Bernardica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2015
Stranica
30
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
sok višnje ; glukoza ; saharoza ; fenoli ; antocijani ; antioksidativna aktivnost
(sour cherry juice ; glucose ; sucrose ; phenols ; anthocyanins ; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj dodatka glukoze i saharoze u sok od višnje na udio fenola, flavonoida, antocijana, polimernu boju i antioksidativnu aktivnost. Mjerenja su provedena nakon pripreme uzoraka i skladištenja od 7 mjeseci na sobnoj temperaturi. Rezultati uzoraka s dodanim šećerima uspoređeni su s kontrolnim uzorkom, a to je sok od višnje bez dodatka šećera. Udio fenola i flavonoida u uzorcima s dodanim šećerima nakon pripreme, je bio veći u odnosu na kontrolni uzorak, a udio antocijana je bio isti. Tijekom skladištenja je došlo do degradacije fenolnih tvari. U uzorcima s dodatkom šećera, udio fenola je bio manji, a udio flavonoida i antocijana veći, u odnosu na kontrolni uzorak. Antioksidativna aktivnost mjerena je pomoću tri metode (ABTS, DPPH i FRAP). Antioksidativna aktivnost se smanjuje skladištenjem, međutim u uzorcima s dodatkom šećera utvrđena je veća antioksidativna aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)