Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831282

Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje


Barbarić, Bernardica
Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 831282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje
(Infulence of glucose and sucrose on phenol and anthocyanin content in sour cherry juice)

Autori
Barbarić, Bernardica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2015

Stranica
30

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
sok višnje ; glukoza ; saharoza ; fenoli ; antocijani ; antioksidativna aktivnost
(sour cherry juice ; glucose ; sucrose ; phenols ; anthocyanins ; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj dodatka glukoze i saharoze u sok od višnje na udio fenola, flavonoida, antocijana, polimernu boju i antioksidativnu aktivnost. Mjerenja su provedena nakon pripreme uzoraka i skladištenja od 7 mjeseci na sobnoj temperaturi. Rezultati uzoraka s dodanim šećerima uspoređeni su s kontrolnim uzorkom, a to je sok od višnje bez dodatka šećera. Udio fenola i flavonoida u uzorcima s dodanim šećerima nakon pripreme, je bio veći u odnosu na kontrolni uzorak, a udio antocijana je bio isti. Tijekom skladištenja je došlo do degradacije fenolnih tvari. U uzorcima s dodatkom šećera, udio fenola je bio manji, a udio flavonoida i antocijana veći, u odnosu na kontrolni uzorak. Antioksidativna aktivnost mjerena je pomoću tri metode (ABTS, DPPH i FRAP). Antioksidativna aktivnost se smanjuje skladištenjem, međutim u uzorcima s dodatkom šećera utvrđena je veća antioksidativna aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Barbarić, Bernardica
Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Barbarić, B. (2015) 'Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbari\'{c}, Bernardica}, year = {2015}, pages = {30}, keywords = {sok vi\v{s}nje, glukoza, saharoza, fenoli, antocijani, antioksidativna aktivnost}, title = {Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku vi\v{s}nje}, keyword = {sok vi\v{s}nje, glukoza, saharoza, fenoli, antocijani, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbari\'{c}, Bernardica}, year = {2015}, pages = {30}, keywords = {sour cherry juice, glucose, sucrose, phenols, anthocyanins, antioxidant activity}, title = {Infulence of glucose and sucrose on phenol and anthocyanin content in sour cherry juice}, keyword = {sour cherry juice, glucose, sucrose, phenols, anthocyanins, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font