Pregled bibliografske jedinice broj: 830635
Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae
Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 830635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Effect of imidacloprid on the fatty acid composition of Saccharomyces cerevisiae yeast)
Autori
Barbarić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
16.09
Godina
2014
Stranica
37
Mentor
Blagović, Branka ; Čanadi Jurešić Gordana
Ključne riječi
kvasac; Saccharomyces cerevisiae; masne kiseline; imidakloprid
(yeast; Saccharomyces cerevisiae; fatty acids; imidacloprid)
Sažetak
Saccharomyces cerevisiae je eukariotski organizam poznat pod nazivom pivski ili pekarski kvasac. Čovječanstvu je poznat od davnina kroz proizvodnju kruha, piva i vina. Danas se zna da je njegov potencijal mnogo veći. Zbog poznatog genoma i jednostavnog uzgoja postaje vodeći modelni eukariotski organizam u različitim područjima znanstvenih istraživanja. Cilj završnog rada bio je ispitati utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae. Imidakloprid je sistemski insekticid iz skupine neonikotinoida koji djeluje na živčani sustav kao agonist nikotinskih acetilkolinskih receptora. Dugotrajna stimulacija receptora dovodi do prekida prijenosa živčanih impulsa, te do oštećenja živčanog sustava što završava smrtnim ishodom. Plinskom kromatografijom identificirane su masne kiseline u rasponu od C10 do C22. Nezasićene masne kiseline prevladavale su u svim uzorcima čineći više od 84 % masnih kiselina, među kojima su najzastupljenije bile oleinska (C18:1) i palmitoleinska (C16:1). Promjene u udjelu glavnih masnih kiselina u ovisnosti o koncentraciji imidakloprida vrlo su male. U kvascima tretiranim imidaklopridom u odnosu na kontrolnu skupinu uočen je blagi pad koncentracije zasićenih, odnosno porast koncentracije nezasićenih masnih kiselina. U svim uzorcima povećan je udio C18-kiselina (pogotovo C18:1) na račun C16-kiselina. Najveće razlike određene su u uzorku inkubiranom sa 150 μg/mL imidakloprida koje su se posebno očitovale u porastu udjela C18:1 na račun C16:0 i C16:1. Za pravilno tumačenje utvrđenih promjena trebalo bi više puta ponoviti napravljene pokuse i učiniti kompletnu analizu lipidnog sastava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
Rad je napravljen u okviru projekta potpore Sveučilišta u Rijeci br. 813.10.1113
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka