Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830635

Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae


Barbarić, Martina
Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 830635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Effect of imidacloprid on the fatty acid composition of Saccharomyces cerevisiae yeast)

Autori
Barbarić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
16.09

Godina
2014

Stranica
37

Mentor
Blagović, Branka ; Čanadi Jurešić Gordana

Ključne riječi
kvasac; Saccharomyces cerevisiae; masne kiseline; imidakloprid
(yeast; Saccharomyces cerevisiae; fatty acids; imidacloprid)

Sažetak
Saccharomyces cerevisiae je eukariotski organizam poznat pod nazivom pivski ili pekarski kvasac. Čovječanstvu je poznat od davnina kroz proizvodnju kruha, piva i vina. Danas se zna da je njegov potencijal mnogo veći. Zbog poznatog genoma i jednostavnog uzgoja postaje vodeći modelni eukariotski organizam u različitim područjima znanstvenih istraživanja. Cilj završnog rada bio je ispitati utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae. Imidakloprid je sistemski insekticid iz skupine neonikotinoida koji djeluje na živčani sustav kao agonist nikotinskih acetilkolinskih receptora. Dugotrajna stimulacija receptora dovodi do prekida prijenosa živčanih impulsa, te do oštećenja živčanog sustava što završava smrtnim ishodom. Plinskom kromatografijom identificirane su masne kiseline u rasponu od C10 do C22. Nezasićene masne kiseline prevladavale su u svim uzorcima čineći više od 84 % masnih kiselina, među kojima su najzastupljenije bile oleinska (C18:1) i palmitoleinska (C16:1). Promjene u udjelu glavnih masnih kiselina u ovisnosti o koncentraciji imidakloprida vrlo su male. U kvascima tretiranim imidaklopridom u odnosu na kontrolnu skupinu uočen je blagi pad koncentracije zasićenih, odnosno porast koncentracije nezasićenih masnih kiselina. U svim uzorcima povećan je udio C18-kiselina (pogotovo C18:1) na račun C16-kiselina. Najveće razlike određene su u uzorku inkubiranom sa 150 μg/mL imidakloprida koje su se posebno očitovale u porastu udjela C18:1 na račun C16:0 i C16:1. Za pravilno tumačenje utvrđenih promjena trebalo bi više puta ponoviti napravljene pokuse i učiniti kompletnu analizu lipidnog sastava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
Rad je napravljen u okviru projekta potpore Sveučilišta u Rijeci br. 813.10.1113



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka


Citiraj ovu publikaciju:

Barbarić, Martina
Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Barbarić, M. (2014) 'Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbari\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {37}, keywords = {kvasac, Saccharomyces cerevisiae, masne kiseline, imidakloprid}, title = {Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {kvasac, Saccharomyces cerevisiae, masne kiseline, imidakloprid}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbari\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {37}, keywords = {yeast, Saccharomyces cerevisiae, fatty acids, imidacloprid}, title = {Effect of imidacloprid on the fatty acid composition of Saccharomyces cerevisiae yeast}, keyword = {yeast, Saccharomyces cerevisiae, fatty acids, imidacloprid}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font