Pregled bibliografske jedinice broj: 830612
Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka
Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka // Knjiga sažetaka "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Jurinjak Tušek, Ana, Belščak-Cvitanović, Ana (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 26-26 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 830612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka
(Determination of total phenols in tangerine extracts using high hydrostatic pressure)
Autori
Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
/ Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Jurinjak Tušek, Ana, Belščak-Cvitanović, Ana - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 26-26
Skup
Radionica u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.06.2016. - 10.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ekstrakcija visokim hidrostatkim tlakom; kora mandarine; ukupni fenoli
(high pressure extraction; tangerine peel; total phenols)
Sažetak
Visoki hidrostatski tlak novija je tehnologija koja zauzima sve važnije mjesto u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Prednosti poput vremenski kratke obrade na sobnoj temperaturi, zadržavanja organoleptičkih i nutritivnih svojstava, te inaktivacije mikroorganizama u već pakiranim proizvodima dobro su ispitane, pri čemu se povećava sigurnost i rok trajanja uz ekonomsku i ekološku korist. Zahvaljujući djelovanju tlaka na promjenu fizikalnih svojstava i propusnost stanične membrane, potencijal tehnologije širi se i na druge tehnološke operacije poput ekstrakcije. Prehrambena industrija sve se više okreće okolišu prihvatljivim i poželjno jeftinijim sirovinama i tehnologijama. Korištenje visokih tlakova može dovesti do povećanja prinosa ekstrakcije i kvalitete ekstrakata, te omogućiti upotrebu ekološki prihvatljivijih otapala. Ekstrakcija iz prehrambenog otpada sve je raširenija, te je iz tog razloga za ispitivanje uzeta je kora mandarine, nastala kao otpad u proizvodnji voćnih sokova. Dobiveni ekstrakti mogu se dalje koristiti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, uz dodatne prihode i smanjenje količine otpada u primarnoj proizvodnji. Ekstrakcija uzoraka s etanolom kao otapalom provela se na različitim tlakovima (200, 400 i 600 MPa), uz vrijeme obrade od 3, 5 i 7 min, na sobnoj temperaturi (25 oC). Za usporedbu provedena je klasična ekstrakcija (30 min, 70 oC) i određen je udio ukupnih fenola. Konvencionalna ekstrakcijska metoda pokazala je da je usprkos znatno dužem vremenu obrade i relativno visokim temperaturama prinos ekstrakcije značajno manji (min. 16, 93 %) u usporedbi sa svim ispitivanim tlakovima i vremenima obrade. Povećanje tlaka i vremena statistički značajno povećava prinos ekstrakcije do ispitivanih 400 MPa. Utjecaj vremena na ekstrakciju pokazao se statistički značajniji od utjecaja tlaka, uz p=0, 0000215. Daljnje povećanje tlaka iznad 400 MPa dovodi do degradacije i smanjenja udjela ukupnih fenola u ekstraktu. Optimalnom se pokazala ekstrakcija provedena na 400 MPa tijekom 7 min, pri čemu je postignuto najveće iskorištenje. Korištenje visokog hidrostatskog tlaka s tim parametrima može osigurati efikasno iskorištavanje otpada voća nastalog u proizvodnji sokova, te proizvodnju bioaktivnih tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Marko Marelja
(autor)