Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830612

Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka


Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Marelja, Marko; Škegro, Marko
Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka // Knjiga sažetaka "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Jurinjak Tušek, Ana, Belščak-Cvitanović, Ana (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 26-26 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 830612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka
(Determination of total phenols in tangerine extracts using high hydrostatic pressure)

Autori
Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Jurinjak Tušek, Ana, Belščak-Cvitanović, Ana - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 26-26

Skup
Radionica u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.06.2016. - 10.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ekstrakcija visokim hidrostatkim tlakom; kora mandarine; ukupni fenoli
(high pressure extraction; tangerine peel; total phenols)

Sažetak
Visoki hidrostatski tlak novija je tehnologija koja zauzima sve važnije mjesto u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Prednosti poput vremenski kratke obrade na sobnoj temperaturi, zadržavanja organoleptičkih i nutritivnih svojstava, te inaktivacije mikroorganizama u već pakiranim proizvodima dobro su ispitane, pri čemu se povećava sigurnost i rok trajanja uz ekonomsku i ekološku korist. Zahvaljujući djelovanju tlaka na promjenu fizikalnih svojstava i propusnost stanične membrane, potencijal tehnologije širi se i na druge tehnološke operacije poput ekstrakcije. Prehrambena industrija sve se više okreće okolišu prihvatljivim i poželjno jeftinijim sirovinama i tehnologijama. Korištenje visokih tlakova može dovesti do povećanja prinosa ekstrakcije i kvalitete ekstrakata, te omogućiti upotrebu ekološki prihvatljivijih otapala. Ekstrakcija iz prehrambenog otpada sve je raširenija, te je iz tog razloga za ispitivanje uzeta je kora mandarine, nastala kao otpad u proizvodnji voćnih sokova. Dobiveni ekstrakti mogu se dalje koristiti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, uz dodatne prihode i smanjenje količine otpada u primarnoj proizvodnji. Ekstrakcija uzoraka s etanolom kao otapalom provela se na različitim tlakovima (200, 400 i 600 MPa), uz vrijeme obrade od 3, 5 i 7 min, na sobnoj temperaturi (25 oC). Za usporedbu provedena je klasična ekstrakcija (30 min, 70 oC) i određen je udio ukupnih fenola. Konvencionalna ekstrakcijska metoda pokazala je da je usprkos znatno dužem vremenu obrade i relativno visokim temperaturama prinos ekstrakcije značajno manji (min. 16, 93 %) u usporedbi sa svim ispitivanim tlakovima i vremenima obrade. Povećanje tlaka i vremena statistički značajno povećava prinos ekstrakcije do ispitivanih 400 MPa. Utjecaj vremena na ekstrakciju pokazao se statistički značajniji od utjecaja tlaka, uz p=0, 0000215. Daljnje povećanje tlaka iznad 400 MPa dovodi do degradacije i smanjenja udjela ukupnih fenola u ekstraktu. Optimalnom se pokazala ekstrakcija provedena na 400 MPa tijekom 7 min, pri čemu je postignuto najveće iskorištenje. Korištenje visokog hidrostatskog tlaka s tim parametrima može osigurati efikasno iskorištavanje otpada voća nastalog u proizvodnji sokova, te proizvodnju bioaktivnih tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Marelja, Marko; Škegro, Marko
Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka // Knjiga sažetaka "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Jurinjak Tušek, Ana, Belščak-Cvitanović, Ana (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 26-26 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Karlović, S., Bosiljkov, T., Dujmić, F., Ježek, D., Brnčić, M., Marelja, M. & Škegro, M. (2016) Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka. U: Jurina, T., Valinger, D., Benković, M. & Jurinjak Tušek, Ana, Belščak-Cvitanović, Ana (ur.)Knjiga sažetaka "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)".
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Marelja, Marko and \v{S}kegro, Marko}, year = {2016}, pages = {26-26}, keywords = {ekstrakcija visokim hidrostatkim tlakom, kora mandarine, ukupni fenoli}, title = {Odre\djivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine kori\v{s}tenjem visokog hidrostatskog tlaka}, keyword = {ekstrakcija visokim hidrostatkim tlakom, kora mandarine, ukupni fenoli}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Marelja, Marko and \v{S}kegro, Marko}, year = {2016}, pages = {26-26}, keywords = {high pressure extraction, tangerine peel, total phenols}, title = {Determination of total phenols in tangerine extracts using high hydrostatic pressure}, keyword = {high pressure extraction, tangerine peel, total phenols}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font