Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830028

Primjena longana (Dimocarpus longan) i lychee-ja (Litchi chinensis) kao inovativnih dodataka u proizvodnji čokoladnih pralina


Slijepčević, Marijana
Primjena longana (Dimocarpus longan) i lychee-ja (Litchi chinensis) kao inovativnih dodataka u proizvodnji čokoladnih pralina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 830028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena longana (Dimocarpus longan) i lychee-ja (Litchi chinensis) kao inovativnih dodataka u proizvodnji čokoladnih pralina
(Application of longan (Dimocarpus longan) and lychee (Litchi chinensis) as innovative ingredients in the production of chocolate pralines)

Autori
Slijepčević, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
39

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; funkcionalna čokolada; longan; lychee; polifenolni spojevi
(antioxidant capacity; functional chocolate; longan; lychee; polyphenolic compounds)

Sažetak
Čokolada je visokovrijedna namirnica koja osim osnovnih hranjivih sastojaka sadrži i niz bioaktivnih sastojaka, za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, no, zbog velikog broja čokoladnih proizvoda na tržištu postoji potreba za razvojem inovativnih, atraktivnih čokoladnih proizvoda s novim, funkcionalnim sastojcima. U ovom radu ispitana je mogućnost primjene longana (Dimocarpus longan) i lychee-ja (Litchi chinensis), kao sirovina za proizvodnju inovativnih, funkcionalnih čokolada. Konzumacija ovog egzotičnog voća još uvijek nije u većoj mjeri proširena u Hrvatskoj, stoga je cilj ovoga rada bio karakterizirati fizikalno-kemijska, bioaktivna i senzorska svojstva svježeg i sušenog longana i lychee-ja te tako dobivene sastojke implementirati u proizvodnju čokoladnih pralina. U svrhu karakterizacije bioaktivnih svojstava spektrofotometrijski su određeni udjeli ukupnih polifenola, flavonoida, flavan-3-ola, procijanidina te antioksidacijski kapacitet ABTS i DPPH metodama, dok je za senzorsku analizu primijenjena kvantitativna deskriptivna analiza. Najbolje ocijenjeni uzorci korišteni su u proizvodnji čokoladnih pralina, kojima su zatim karakterizirana ista bioaktivna i senzorska svojstva. Dobiveni rezultati pokazali su kako sušenje uzoraka na 60°C svježeg lychee-ja i polu suhog longana u svrhu proizvodnje prikladnih sastojaka za implementaciju u prehrambene proizvode nije značajno utjecalo na udjel bioaktivnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta. Usporedbom dvije biljne vrste, pokazalo se da longan sadrži veći udio ukupnih polifenolnih spojeva od lychee-ja, no, lychee sadrži veći udio flavan-3-ola i procijanidina. Implementacijom uzoraka longana i lychee-ja u proizvodnju čokoladnih pralina, nije postignuto obogaćenje bioaktivnog sastava čokolade ali su proizvedeni senzorski atraktivni i prihvatljivi proizvodi, posebice u slučaju dodatka svježeg lychee-ja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slijepčević, Marijana
Primjena longana (Dimocarpus longan) i lychee-ja (Litchi chinensis) kao inovativnih dodataka u proizvodnji čokoladnih pralina, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Slijepčević, M. (2016) 'Primjena longana (Dimocarpus longan) i lychee-ja (Litchi chinensis) kao inovativnih dodataka u proizvodnji čokoladnih pralina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Slijep\v{c}evi\'{c}, Marijana}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, funkcionalna \v{c}okolada, longan, lychee, polifenolni spojevi}, title = {Primjena longana (Dimocarpus longan) i lychee-ja (Litchi chinensis) kao inovativnih dodataka u proizvodnji \v{c}okoladnih pralina}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, funkcionalna \v{c}okolada, longan, lychee, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Slijep\v{c}evi\'{c}, Marijana}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {antioxidant capacity, functional chocolate, longan, lychee, polyphenolic compounds}, title = {Application of longan (Dimocarpus longan) and lychee (Litchi chinensis) as innovative ingredients in the production of chocolate pralines}, keyword = {antioxidant capacity, functional chocolate, longan, lychee, polyphenolic compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font