Pregled bibliografske jedinice broj: 830025
Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem
Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 830025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem
(The potential of different delivery systems for encapsulation of polyphenolic dandelion leaf (Taraxacum officinale L.) extract using ionic gelation)
Autori
Habuš, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
46
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Bušić, Arijana
Ključne riječi
alginat ; ionsko geliranje ; kakaov prah ; maslačak ; polifenoli
(alginate ; cocoa powder ; dandelion ; ionic gelation ; polyphenols)
Sažetak
Zbog niske bioraspoloživosti polifenolnih spojeva nakon oralne konzumacije, kao i njihove nestabilnosti tijekom različitih uvjeta proizvodnje, tehnika inkapsulacije posljednih godina nametnula se kao učinkovita tehnika zaštite polifenolnih spoojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati potencijal različitih sustava nosača na bazi alginata za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka primjenom ionskog geliranja, uz variranje koncentracije gelirajućeg medija (2% i 3% CaCl2). Kao nosač za imobilizaciju polifenola maslačka korišten je alginat i kombinacije istog s izolatima proteina sirutke (A-IPS) te kakaovim prahom (A-KP) i rogačem, kao novim, do sada ne korištenim materijalima za inkapsulaciju. Dobivenim hidrogel česticama ispitane su fizikalne i morfološke karakteristike, inkapsulacijska učinkovitost i kinetika otpuštanja polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Pojačanje alginatnog gela kakaovim prahom i rogačem pokazalo je velik potencijal primjene takvih prirodnih sirovina u svrhu inkapsulacije polifenola. Veća koncentracija gelirajućeg medija (3% CaCl2) rezultirala je smanjenjem veličine i mekšom teksturom čestica, dok je pravilniji, sferični oblik čestica postignut dodatkom 2% CaCl2. Najveću inkapsulacijsku učinkovitost hidroksicimetnih kiselina, kao dominantne skupine polifenola maslačka, imao je sustav A-IPS (95, 55-95, 81%), praćen sustavom A-KP (91, 65-95, 70%). Najbolji profil otpuštanja ukupnih polifenola iz čestica, kao i njihov najveći udjel, pokazao je sustav A-KP, gdje se 5, 94 mg EGK/g čestica otpuštalo do 130 minute (3% CaCl2) te 5, 23 mg EGK/g čestica do 140 minute (2% CaCl2).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb