Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830025

Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem


Habuš, Matea
Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 830025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem
(The potential of different delivery systems for encapsulation of polyphenolic dandelion leaf (Taraxacum officinale L.) extract using ionic gelation)

Autori
Habuš, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
46

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Bušić, Arijana

Ključne riječi
alginat ; ionsko geliranje ; kakaov prah ; maslačak ; polifenoli
(alginate ; cocoa powder ; dandelion ; ionic gelation ; polyphenols)

Sažetak
Zbog niske bioraspoloživosti polifenolnih spojeva nakon oralne konzumacije, kao i njihove nestabilnosti tijekom različitih uvjeta proizvodnje, tehnika inkapsulacije posljednih godina nametnula se kao učinkovita tehnika zaštite polifenolnih spoojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati potencijal različitih sustava nosača na bazi alginata za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka primjenom ionskog geliranja, uz variranje koncentracije gelirajućeg medija (2% i 3% CaCl2). Kao nosač za imobilizaciju polifenola maslačka korišten je alginat i kombinacije istog s izolatima proteina sirutke (A-IPS) te kakaovim prahom (A-KP) i rogačem, kao novim, do sada ne korištenim materijalima za inkapsulaciju. Dobivenim hidrogel česticama ispitane su fizikalne i morfološke karakteristike, inkapsulacijska učinkovitost i kinetika otpuštanja polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Pojačanje alginatnog gela kakaovim prahom i rogačem pokazalo je velik potencijal primjene takvih prirodnih sirovina u svrhu inkapsulacije polifenola. Veća koncentracija gelirajućeg medija (3% CaCl2) rezultirala je smanjenjem veličine i mekšom teksturom čestica, dok je pravilniji, sferični oblik čestica postignut dodatkom 2% CaCl2. Najveću inkapsulacijsku učinkovitost hidroksicimetnih kiselina, kao dominantne skupine polifenola maslačka, imao je sustav A-IPS (95, 55-95, 81%), praćen sustavom A-KP (91, 65-95, 70%). Najbolji profil otpuštanja ukupnih polifenola iz čestica, kao i njihov najveći udjel, pokazao je sustav A-KP, gdje se 5, 94 mg EGK/g čestica otpuštalo do 130 minute (3% CaCl2) te 5, 23 mg EGK/g čestica do 140 minute (2% CaCl2).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)

Avatar Url Arijana Bušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Habuš, Matea
Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Habuš, M. (2016) 'Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Habu\v{s}, Matea}, year = {2016}, pages = {46}, keywords = {alginat, ionsko geliranje, kakaov prah, masla\v{c}ak, polifenoli}, title = {Potencijal razli\v{c}itih sustava nosa\v{c}a za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista masla\v{c}ka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem}, keyword = {alginat, ionsko geliranje, kakaov prah, masla\v{c}ak, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Habu\v{s}, Matea}, year = {2016}, pages = {46}, keywords = {alginate, cocoa powder, dandelion, ionic gelation, polyphenols}, title = {The potential of different delivery systems for encapsulation of polyphenolic dandelion leaf (Taraxacum officinale L.) extract using ionic gelation}, keyword = {alginate, cocoa powder, dandelion, ionic gelation, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font